La all tvil fare

Er det lenger noen tvil om at vi står overfor menneskeskapt global oppvarming?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

HVA ER DET beste argumentet for at noe må gjøres for å redusere utslippene av klimagasser spurte en bekjent av meg noen av EUs fremste miljøeksperter nylig. Og svaret var: 99 prosent av alle forskere som beskjeftiger seg med saken, er enig om at det finnes en menneskeskapt drivhuseffekt. Det er også enighet om at det aldri har vært så høye konsentrasjoner av CO2 i atmosfæren. Dette er ett av kjernepunktene i Lavutslippsutvalgets innstilling, som ble presentert denne uka.

JEG HAR I ALLE år ment at det var bra at tvileren Bjørn Lomborg uopphørlig satte spørsmålstegn ved miljøforskernes konklusjoner og tall. Med sin tvil og sine motspørsmål tvang han de andre til å skjerpe seg. Min erfaring er at det er bra med allsidighet når etablerte meninger preges av ensidighet. Mediene har det som sin ryggmargsrefleks at når noen kommer med sterke påstander underbygget med tall, gjelder det å finne andre som kan gå tallene etter i sømmene eller gi andre forklaringer.

NÅ ER DET spørsmål om tida er inne til å parkere Lomborg og de få andre tvilerne i miljødebatten. I takt med den store samstemmighet om drivhuseffekten og den globale oppvarmingen, er det kanskje på tide å avvikle kravet om balanse. Ingen journalist ville vel finne på i dag å lete etter en forsker som benekter at tyngdekraften eksisterer for å balansere det mot Newton? BBC har allerede besluttet at redaksjonene ikke lenger vil åpne for diskusjoner om det fins en menneskeskapt drivhuseffekt. De vil heller debattere hva man kan gjøre med det.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer