Lå åtte timer reimet til senga - så døde Ivar (64)

Helsetilsynet gransket aldri om den hjertesyke mannen ble gitt forsvarlig behandling på Åsgård i Tromsø.

SAVNER BROREN: Gunn-Karin Lorentsen (54) beskriver sin døde bror, Ivar Kjell Granberg (64), som en familiekjær mann. Han var svært opptatt av sine onkelunger, søsken og tanter. Foto: Vidar Dons Lindrupsen/Nordlys
SAVNER BROREN: Gunn-Karin Lorentsen (54) beskriver sin døde bror, Ivar Kjell Granberg (64), som en familiekjær mann. Han var svært opptatt av sine onkelunger, søsken og tanter. Foto: Vidar Dons Lindrupsen/NordlysVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BALLANGEN (Dagbladet/Nordlys): Mellom klokka fire og fem om natta 4. juli 2011 gikk alarmen på psykiatrisk avdeling på Åsgård i Tromsø.

Etter åtte timer på rygg i beltesenga, reimet på hender og føtter, sluttet Ivar Kjell Granberg (64) å puste. Ambulansetjenesten ble tilkalt og gjenoppliving ble forsøkt, men livet sto ikke til å redde.

- Ivar slet med psykiske problemer gjennom hele livet, og fra tid til annen trengte han behandling. I gode perioder var han en kjempesnill mann med stor omsorg for onkelunger, søsken og tanter. Han ringte meg to, tre ganger hver eneste uke, sier halvsøsteren Gunn-Karin Lorentsen (54) som vokste opp sammen med Ivar i barndomshjemmet i Evenes.

Politiet varslet Søsteren bor i dag i Ballangen kommune. Broren bodde en drøy time unna med bil, i Bogen i Ofoten.

- Han besøkte oss i mai 2011, to måneder før han døde på Åsgård. Da var han i kjempeform og sa at han var svært fornøyd med livet, sier Gunn-Karin Lorentsen.

FAMILIEKJÆR: Ivar Kjell Granberg var svært knyttet til familien sin. Her er han avbildet med Sebastian, sønnen til søsteren Gunn-Karin Lorentsen som i dag er 17 år, i 1996. Foto: Privat
FAMILIEKJÆR: Ivar Kjell Granberg var svært knyttet til familien sin. Her er han avbildet med Sebastian, sønnen til søsteren Gunn-Karin Lorentsen som i dag er 17 år, i 1996. Foto: Privat Vis mer

Det var hun som varslet psykiatrien om at broren var i en dårlig periode og trengte hjelp, noe som førte til at han ble lagt inn på Åsgård i Tromsø. Der var han et par ukers tid før han døde.

Sykehuset varslet politiet om det uventede dødsfallet på Åsgård ved Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) i juli 2011.

- Det er på det rene at vedkommende var reimet da han døde. Politiet foretok åstedsundersøkelse, avhørte sykehuspersonell og begjærte en rettsmedisinsk obduksjon, sier politiinspektør og påtaleleder Einar Sparboe Lysnes i Troms politidistrikt til Dagbladet.

Obduksjonsrapport Dagbladet har fått referert deler av obduksjonsrapporten som ble utarbeidet på UNN som Åsgård er en del av. Det framgår at Ivar Kjell Granberg roet seg etter å ha blitt lagt i reimer, og at han sov beltelagt i senga under konstant overvåking. Etter åtte timer sluttet han å puste.

Det framgår også at Ivar var en stor mann. Han veide 96 kilo og var 178 centimeter høy. Det ble ikke fastslått hvorfor han døde, men det går fram at han fra tidligere hadde hjerteproblemer - et forstørret hjerte.

Obduksjonsrapporten konkluderer med at det ikke var noe spesielt med dødsfallet.

- Statsadvokaten besluttet å henlegge saken i november 2011, sier Lysnes.

- Hjertet tålte ikke - Jeg tenker at det ikke kan ha vært bra for Ivar å ligge fastspent til senga med de hjerteproblemene han hadde. Hjertet hans har ikke tålt dette, sier Gunn-Karin Lorentsen.

Magnus P. Hald har vært klinikksjef ved almennpsykiatrisk klinikk på Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) de siste fem åra og har vært ved sykehuset i rundt 30 år.

- Jeg kjenner ikke til andre hendelser hvor noen har dødd i reimer, sier Magnus Hald.

Han understreker at han ikke har mulighet til å uttale seg til avisen om en konkret pasientsak, og at han bare kan svare på spørsmål på et helt generelt grunnlag.

- Gode rutiner Klinikksjefen sier at sykehuset rutinemessig varsler politiet når uventede dødsfall inntreffer.

- Normalt vil det gå melding til Fylkeslegen også, sier Magnus Hald.

- Var det en riktig vurdering å legge en overvektig mann med kjente hjerteproblemer i beltseng?

- Helt generelt vil jeg si at vi gjør grundige vurderinger før vi legger noen i reimer. Andre tiltak skal ha vært forsøkt, men vist seg åpenbart utilstrekkelige. Jeg oppfatter også at vi har gode rutiner for å vektlegge personens somatiske tilstand ved bruk av mekaniske tvangsmidler, sier klinikksjefen.

Ikke gransket Hald mener likevel at hjerteproblemer kan være en risikofaktor.

DØDE I REIMER: Ivar Kjell Granberg lå i belteseng på psykiatrisk klinikk da han døde 4. juli 2011 på Åsgård i Tromsø. Foto: Privat
DØDE I REIMER: Ivar Kjell Granberg lå i belteseng på psykiatrisk klinikk da han døde 4. juli 2011 på Åsgård i Tromsø. Foto: Privat Vis mer

- Langvarig immoblisering i seng kan disponere for blodpropp, og ved langvarig sengeleie vil antikoagulasjonsbehandling bli vurdert. Det er sannsynligvis mer risikofylt å ligge immobilisert i ei seng hvis du er hjertesyk enn hvis du ikke er det. Betydelig overvekt kan også gi pusteproblemer når man ligger på rygg og sover, men her er det ingen forskjell på å sove beltelagt eller uten belter på rygg i senga, sier Magnus Hald.

Til tross for at politiet så grunn til å etterforske saken, har ikke Helsetilsynet i Troms undersøkt om den behandlingen Ivar Kjell Granberg fikk på Åsgård var forsvarlig.

- Det ser ikke ut som om vi ble varslet om denne saken. Vi ble tilsendt en kopi av obduksjonsrapporten, men det er det eneste vi har registrert om saken her hos oss, sier fagansvarlig jurist Evy Basso hos Fylkeslegen i Troms.

GRAVEN: I juli 2011 ble Ivar Kjell Granberg gravlagt ved Evenes kirke i Nordland. Foto: Vidar Dons Lindrupsen
GRAVEN: I juli 2011 ble Ivar Kjell Granberg gravlagt ved Evenes kirke i Nordland. Foto: Vidar Dons Lindrupsen Vis mer
ELSKET MUSIKK: Ivar Kjell Granberg var lidenskapelig opptatt av musikk. Som ung mann spilte han i bandet Ghostriders, som i en periode opptrådte på en del offentlige fester i Nordland. Foto: Privat
ELSKET MUSIKK: Ivar Kjell Granberg var lidenskapelig opptatt av musikk. Som ung mann spilte han i bandet Ghostriders, som i en periode opptrådte på en del offentlige fester i Nordland. Foto: Privat Vis mer