La barna leke!

Vi må tillate at barn blir trygge på egen seksualitet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dét man leser noe om at barn og seksualitet hører sammen, er det ikke rart om ryggelysene slås på. Vi er selvfølgelig livredde for at det skal bli msforståelser, at noen voksne skal tro at barns seksualitet har noe til felles med den voksnes seksualitet. Vi er redde for at de voksne skal ta seg til rette og ødelegge barna.

Det er ikke slik at man ønsker å ødelegge barns oppvekst, heller ikke å utvide barns seksualliv. Når fagfolk sier at det er på tide at barn får lære om egen og andres kropp gjennom lek, snakker vi om en form for lek som foregår allerede, der barn møter barn. Det er ingen lek som skal regisseres av den voksne. Dette finner barna ut av selv. Men med på veien kan det i barnehagen selvsagt bli tatt opp dette med å si NEI! når noen rører ved deg og du ikke synes noe om det. Eller å si JA! fordi det føles helt ok. Vi lærer å respektere hverandre i relasjonen med andre, og barnehagen er en ypperlig arena for å øve seg på det..

Voksne som selv ikke har fått tatt del i mor-far-barn -leker eller doktorleker, stiller trolig litt dårligere rustet, men kan komme sterkere tilbake når kjærestelekene med kyss-klapp og klem tar til etter noen år i barnehagen eller i småskolen. Hjemme-alene-festene i tenårene med tungekysse-alle-du-støter-på-i -mørket, eller klinedansene i mørket hvor han kjenner på puppene hennes mens hun smyger en hånd i buksa hans, er også noe de fleste husker at de "måtte" igjennom for å bli dugelige i relasjonen til en potensiell kjæreste. Dette var leker man kunne melde seg på og av, alt etter som det behaget uten innblanding av den voksne.

Å tro at all seksualitet er knyttet til media, at media styrer hva vi gjør og tenker er veldig feil. Vi hermer etter hverandre og skaper spennende seksualitet i møtet med hverandre uavhengig av den råe sexen.

Det er heller sånn at mellom hun og han, i barnehagen, i småskolen og i de videre ungdomsår skaper vi et manus for oss selv, for relasjonen, som gjør oss til dugelige seksuelle vesener.

Vi erfarer, blir tryggere og kan si fra når noe føles ugreit. Det er ikke media som kan gjøre oss trygge på oss selv, det er egne erfaringer, gode arenaer og jevngamle som vi kan måle oss med. Det er når vi nekter naturlige leker at vi burde sette ryggelysene på. Fravær av god lek gjør oss til monstre.

La barna leke!

DUGELIGE SEKSUELLE VESENER: - Mellom hun og han, i barnehagen, i småskolen og i de videre ungdomsår skaper vi et manus for oss selv, for relasjonen, som gjør oss til dugelige seksuelle vesener. Foto: Scanpix
DUGELIGE SEKSUELLE VESENER: - Mellom hun og han, i barnehagen, i småskolen og i de videre ungdomsår skaper vi et manus for oss selv, for relasjonen, som gjør oss til dugelige seksuelle vesener. Foto: Scanpix Vis mer
La barna leke!