Været:

- La bilen stå

Har du ikke lagt om til vinterdekk i dag, er oppfordringen fra meteorologene, politiet og Vegvesenet helt klar.

NEDBØR: Det snør tett flere steder på Østlandet tirsdag morgen. Bilister som ikke har skiftet til vinterdekk, bes om å la bilen stå. Video: DBTV. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du skal ikke langt opp i høyden i Oslo, Innlandet, gamle Akershus og gamle Buskerud før nedbøren tirsdag morgen legger seg som snø eller slaps.

Derfor er anbefalingen fra Meteorologisk institutt i dag helt klar:

- Har du ikke rukket å legge om til vinterdekk, så er det best å la bilen stå, sier Pernille Borander, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt til Dagbladet.

Meteorologen får støtte fra Vegtrafikksentralen og politiet.

SNØEN KOMMER: Her kan snøen falle natt til tirsdag 19. oktober 2021. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Flere trafikkulykker

Lokalt flere stedet kan det være vanskeligere kjøreforhold.

Statens vegvesens webkameraer viser hvite veiskuldre og våte kjørebaner på for eksempel E18 i Lierskogen, FV 155 ved Ytre Enebakk, E6 før Kolbotn, E6 i Djupdalen ved Skjetten, E18 ved Lysaker og langs RV 4 i retning mot Gjøvik.

Forholdene har foreløpig resultert i flere mindre trafikkuhell og utforkjøringer, deriblant i Innlandet.

- Det meldes om flere trafikkuhell og avkjøringer over hele Innlandet. Foreløpig ingen alvorlige personskader. Alle oppfordres til å la bilen stå dersom man ikke er skodd for forholdene der man er, skriver Innlandet politidistrikt på Twitter.

I Bærum har det vært et trafikkuhell på Østerås, og en buss måtte taues fra stedet. Det var ingen personskade, men politiet melder at det er glatt på stedet og at en strøbil var på vei.

Bil snurret i tunnel

Trafikken inn mot Oslo går langt tregere enn normalt, skriver Romerikes Blad. Dette gjelder alle retninger inn mot hovedstaden.

Ifølge avisen snurret en bil i utløpet av Rælingstunnelen på riksvei 159. Bilen endte så vidt borti tunnelveggen, men det ble ikke store skadene.

Ifølge politiet kjørte bilen på sommerdekk. Det er ikke meldt om personskader i denne hendelsen.

- Vi ser på kameraene at det begynner å legge seg snø på veien på Romerike. Vi antar at vi kommer til å få flere meldinger utover morgenen, sier operasjonsleder Kjetil Ringseth i Øst politidistrikt til Dagbladet før 07.00.

Som sagt, så gjort.

Snaue to timer seinere skriver Øst politidistrikt på Twitter:

- Mange meldinger om biler som har kjørt i grøfta og ikke klarer seg på dagens føre.

De legger til:

- La bilen stå om man ikke har riktig dekk.

SKRED: Dette bør du gjøre for å unngå snøskred i fjellet. Foto: Politiet / NTB / Heiko Junge Vis mer

- Lufta er tung og seig

Dagens terreng stemmer godt overens med gårsdagens kart.

Da utstedte Meteorologisk institutt et farevarsel om snø for deler av Østlandet.

- Første del av dagen er det kjøligst. Det er allerede varmere luftmasser på vei, men denne kalde lufta er tung og seig, så farevarselet gjelder fram til i ettermiddag, sier meteorologen Borander.

Utover formiddagen og ettermiddagen vil nedbøren avta, før det tar seg opp seinere i kveld.

Ellers er resten av Norge også preget av en forholdsvis kjølig periode.

- I nord blir det litt ekstra vind i morgen, men ellers er det et kjølig og vinterlig preg stort sett over hele landet. Særlig Østlandet fikk en vinterlig start på dagen langt ned på lavlandet, sier meteorologen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer