- La de fattige røyke

- En av de få gledene de har, sier John Reid, britenes helseminister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

John Reid er ikke helt på linje med vår Dagfinn Høybråten. Reid har klart å erte på seg anti-røykerne med sin uttalelse om at røyking er en av de få gledene de fattige har igjen i sine dårlige bosteder og arbeiderklubber.

Han la til at middelklassen er besatt av å instruere hvordan folk fra lavere samfunnslag skal leve, og at røyking ikke er av de verste problemene blant de fattige.

- Jeg synes bare ikke at røyking er det største problemet med de som bor i sosialboliger, men det er en besettelse for middelklassen, sier han til den britiske avisa The Guardian.

- Hvilken glede har vel en 21 år gammel enslig trebarnsmor i en sosialbolig? Den eneste gleden er noen ganger å ta seg en sigarett, utdyper Reid.

Provosert

Talsmann for de britiske antirøykerne «Ash», sier at det er ekstremt nedlatende å snakke om røyking på denne måten. De argumenterer som i Norge med at de ønsker røykfrie arbeidsplasser, og at det er de som jobber på pubene som er verst utsatt.

Organisasjonen peker på at de som kommer fra de høyere klasser har dobbelt så stor statistisk sjanse for å bli over 70 år gamle, som de fra de lavere klasser i Storbritannia. Og røyking er ifølge «Ash» den viktigste faktoren til dette.

De fattigste britiske kvinnene har over fem ganger så stor sjanse for å dø av lungekreft som de rikeste, melder «Ash».

Mr Reid kom med sin provoserende uttalelse under en konferanse i regi av det britiske arbeiderpartiet, og The Guardian spekulerer i om helseministeren varsler at han er imot Labours vedtak om å forby røyking på offentlige steder.

Helseministeren sier at han støtter informasjonskampanjer for voksne mennesker, og ikke liker forbud.

- Må bli mindre diktatoriske

Simon Clark er svært fornøyd med sin helseminister. Clark er da også lobbyist for røykeorganisasjonen Forest, Freedom of The Right to Enjoy Smoking Tobacco.

- Vi oppfordrer ikke folk til å røyke. Det er masse mennesker der ute som nyter røyking, og det er oppfordrende å se at John Reid forstår det, sier Clark til The Guardian.

Statsminister Tony Blair har uttalt at regjeringen vurderer å forby røyking på offentlige steder.

Helseministeren sier imidlertid at regjeringen ikke har bestemt seg for å gjennomføre noe forbud.

The British Medical Association sier at de er overrasket over Reids uttalelser og at de vil jobbe for et forbud.

- I tillegg til skadene de påfører seg selv må man også tenke på de passive røykerne. Det er ikke bare skaden de påfører seg selv, men også skaden de påfører andre, sier organisasjonen.

Helseminister John Reid sier han ønsker å finne nye måter å få etniske minoriteter og arbeiderklassen til å ta ansvar for sin egen helse. Han sier han vil ha helsesentre i shoppingsentrene, og få fotballklubbene til å dele ut helseråd.

- Vi trenger å finne stedene hvor de jobber og er mer tilgjengelige, og være mindre prekende og mindre diktatoriske, da kan vi oppnå større resultater, sier Reid.

RØYKE-KRANGEL: Det kan lukte av en intern røykekrangel i den britiske regjeringen. Tony Blair vil forby røyking på offentlig sted, mens helseminister John Reid...