Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- La de narkomane velge selv

- De lærde sier at Narconon opplegget ikke er bevist godt nok, men når vi har ca 50 prosent som klarer seg, må vel det fortelle nok?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jeg leste om Narconon i Dagbladet.no som et farlig sted for rusavhengige på grunn av at det er scientologene som står bak. Dette er meg helt uforståelig, da jeg selv har opplevd at en del har blitt rusfri av denne metoden.

Jeg har drevet som fagfotograf i 30 år, snakket individuelt med ca 25 000 mennesker i disse årene, og kan selv si at jeg er en god menneskekjenner, og at alle mennesker er forskjellige og må behandles individuelt. Jeg er også pårørende til en rusmisbruker.

Etter endt studie i København og vel hjemme i Bergen hadde jeg mitt første innlegg i avisen 1967 om hasj som var meget populært blant studenter i utlandet. Jeg skrev om skadevirkninger på hasjen, og det ble ramaskrik blant studenter og ungdommer i Bergen.

Jeg begynte da å interessere meg for rusproblematikken og begynte å studere dens skadevirkninger.

I oppveksten til våre egne barn ble vi pårørende til en som begynte å eksperimentere med rusen.

Jeg kan nesten påstå at når folk blir avhengig av stoff, forblir de på det alderstrinnet videre i livet, så når de begynte i 15 års alderen og blitt 30, så er de fortsatt på 15 års-stadiet.

Siden vi var pårørende til en rusavhengig, ble vi medlem i Landsforbundet Mot Stoffmisbruk, og det ble en livsstil å hjelpe pårørende og rusavhengige til behandling.

I Norge var det lange ventelister og du måtte nesten være rusfri for å komme til behandling, og da luktet jeg på det som var utenfor våre grenser. Jeg tok kontakt med Dianova, SanPatrignano og Narconon. Disse har jeg selv besøkt og ser hva som kan gjøres for folk med rusproblemer.

STRID OM BEHANDLING: - 
Jeg var en uke hos Narconon for å se på behandlingsmetoden av narkomane. Jeg ble meget imponert og så faktisk forandringen på elevene der, skriver innsenderen, som selv er pårørende til en rusmisbruker. Illustrasjonsfoto: Scanpix
STRID OM BEHANDLING: - Jeg var en uke hos Narconon for å se på behandlingsmetoden av narkomane. Jeg ble meget imponert og så faktisk forandringen på elevene der, skriver innsenderen, som selv er pårørende til en rusmisbruker. Illustrasjonsfoto: Scanpix Vis mer

Hva som er godt eller dårlig, så vil jeg si at disse er på høyden med de norske, kanskje litt bedre da det er mer oppfølging, arbeid og samtaler hele dagen, og ikke som i Norge med permisjoner etter første uke, lange opphold i røkerommet og snakke rus med de andre.

Men tilbake til Narconon der jeg var en uke for å se på behandlingsmetoden. Jeg ble meget imponert og så faktisk forandringen på elevene der.

Jeg fikk ingen formening om scientologi der, men fikk historien om Ron Hubert. Når jeg hadde samtaler med pårørende og rusavhengige senere, fortalte jeg også da om Narconon og de andre behandlings steder og deres metoder. På grunn av kort ventetid vil flere prøve dette, og jeg var veldig nøye på at det var den rusavhengige som ønsket dette, og ikke de pårørende. Mange betalte oppholdet med hjelp fra foreldre på grunn av vente tid om søknaden. Mange fortalte at det var en billig investering i et liv, derfor ville de betale selv.

Noen sier det er dyrt, men faktisk koster en behandling i utlandet ca. 1000 pr. døgn, mens de offentlige hjemme koster ca 7000 i døgnet, med langt færre som klarer seg.

De lærde sier at Narconon opplegget ikke er bevist godt nok, men når vi har ca 50 prosent som klarer seg, må vel det fortelle nok.

Vi vet at stoffer ligger lenge i kroppen og at alle langtkommende rusavhengige mangler alt av vitaminer, kalsium og magnesium i kroppe, dette har mange leger også sagt, og oppfordrer til å bruke mer vitaminer i et behandlingsopplegg. Sauna har i mange år vært en behandlingsform for mange syke, og hjelper, hvorfor skulle ikke det også hjelpe for rusavhengige? Man vet med en skitten svamp som holdes under vann i lengre tid vil bli ren, lik kroppen som består av mange svamplag.

De lærde må snart innrømme at det finnes andre metoder for behandling enn bare piller og en klapp på skulderen. Vi ser hva som skjedde når LSD ble brukt som medisin for hjelp til enkelte psykiske syke, siden da har vi aldri hatt så mange rusavhengige i Norge.

Siden 2001 har jeg hatt motiveringssamtaler med flere som har brukt Narconon, og ser at resultatet er på vel 50 prosent, men da er det også oppfølging av dem etter endt behandling.

På grunn av dette startet vi Trappen Motiveringssenter i Bergen som ga tilbud til alle som har vært i behandling eller i fengsel et oppfølgingsopplegg med aktiviteter, hjelp til bolig, arbeidstrening og skole. De som også hadde vært på Narconon fikk tilbud om oppfølging på Trappen, og derfor ser vi gode resultater.

Jeg er nå en god venn av Ole Thiemer (leder Narconon) og familie, med de ansatte på Narconon, og kan si at jeg aldri har fått tilbud om å bli scientolog eller kjøpe mye litteratur. Folk er da voksne og kan vel si nei, og ikke si at de ble lurt til kjøp av materiell fra scientologene. Jeg har heller aldri tenkt på å bli scientolog, men å kunne hjelpe rusavhengige på et behandlings sted som fungere, med omsorg og forståelse det gjør jeg.

Å velge livet, rusfri eller død må være opp til den enkelte rusavhengige å velge, og ikke fagfolk, som ofte tar den enkle veien.

Med mer bruk av mennesker med erfaring, tidligere rusavhengige med sin kompetanse og en bedre ruspolitikk, hadde vi kommet langt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!