La de små...

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ROMA/POMPEII (Dagbladet): Her i Dagbladet har vi som kjent skaffet oss et rykte for å mislike prester – bortsett fra kvinnelige prester, og da særlig lesbiske prester. Det er derfor en glede å kunne løfte litt på kjolekanten til selveste hans hellighet, paven. Dette er – som leseren forstår – ikke snakk om en fullstendig avkledning.

Likevel:

Det skjedde i de dager at en liten familie var på tur til Italia. Der var den høyt og lavt, og vidt og bredt, i et forsøk på å fange både historien og kulturen i landet gud ikke kan ha glemt. Blant annet var den lille familien i Vatikanets kunstsamlinger, og så Michelangelos fantastiske utsmykking av Det sixtinske kapell. Det er der gud skaper Adam i takfreskene som skildrer tida fra skapelsen til Noa strandet med sin ark, i det som må være tidenes mest kjente tegneseriestripe.

– Silencio, silencio sier prestene når både barn og far blir litt ivrige, og snakker stille sammen. De minner oss om at vi er på hellig grunn, og om hvem som bestemmer her. Etterpå, på kafé, undres vi både over at gud skapte Adam først, før Eva ble skapt av Adams ribbein, slik Michelangelo skildret. Det blir gjerne snakk om slikt når du har med to jenter på tur. Og det ble snakk om at noe av dette kanskje ikke helt var i ånden til mannen fra Nasaret. Han skal jo blant annet ha bedt de små barn om å komme til seg. Men her – i Vatikanet, midt i det helligste i den vestlige kristenhet, oppdaget vi at både små og store barn var velkomne, bare de betalte for seg.

Og sånn gikk nå tankene, blant annet til Pompeii, den romerske byen som ble begravet i aske, men som ser ut som om den ble hastig forlatt i går eller i forgårs. For her, rett ved den korrupte og mafiastyrte byen Napoli, går barn og studenter gratis på museum.

Vi er selvfølgelig ofre for smålig, protestantisk etikk, både ungene mine og jeg. Kanskje det var derfor det var gøy, å løfte en flik av pavens kjole.