Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

La dem bli i Norge

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Myndighetene i Norge og Rest-Jugoslavia forhandlet for noen dager siden ferdig en avtale som skal sikre hjemsendelse av kosovoalbanere. Slike avtaler har Norge med mange land, men Rest-Jugoslavia har inntil nå nektet å ta imot de kosovoalbanere Norge og andre vestlige land har forsøkt å sende hjem.
  • At man nå er blitt enige om en avtale, er gledelig. Det viser at forholdene langsomt normaliseres. Men det ligger på ingen måte noen forpliktelse i den. De 200- 300 menneskene det dreier seg om, må da heller ikke sendes tilbake. De bør få bli i landet.
  • Flere av dem har vært her opptil seks år, et kosovoalbansk ektepar kom nylig ut av et kirkeasyl som har vart i over tre år, fordi de var lovet midlertidig arbeidstillatelse. Norske myndigheter slår seg selv på munnen dersom man først skaper en følelse av trygghet, for så å true med utkastelse.
  • Riktignok lover justisministeren at ingen skal sendes tilbake hvis dette er forbundet med fare, men det er tvilsomt om det i det hele tatt kan være trygt for noen av flyktningene å vende tilbake til den serbiske provinsen som kalles Kosovo.
  • Balkan-eksperten Jan Braathu, som har vært med på å forhandle fram avtalen, er ifølge NTB ikke i tvil om at situasjonen i Kosovo er forverret. Det har vært store demonstrasjoner der de siste dagene, FNs høykommissær for menneskerettigheter har påpekt grove brudd på internasjonalt anerkjente rettsprinsipper under rettssaker mot albansk-språklige. USA og vestlige land nekter å oppheve de siste sanksjonene av Serbia før kosovoalbanerne innrømmes selvstyre, uten at man vil gå så langt som å kreve uavhengighet. Det dreier seg blant annet om retten til å bruke sitt eget språk.
  • Anne Holt innledet sin periode som justisminister med å garantere bosnierne opphold. Aud-Inger Aure representerer et parti som har oppmyking av flyktningpolitikken på programmet. Det burde være en selvfølge at den nye justisministeren benytter den anledningen som nå byr seg til å vise at denne regjeringen i alle fall kan gjøre det samme som regjeringen Jagland: Gi de kosovoalbanerne som er i landet oppholdstillatelse.
Hele Norges coronakart