La dem bli!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredag brakte vi en reportasje om den pakistanske familien Dar på Nesodden. Familien er drapstruet i hjemlandet. Faren har vært offiser i den pakistanske hæren, der han bekjempet fundamentalister og terrorister. Familien er dessuten ahmadiyyamuslimer. De anklages ofte for blasfemi, en alvorlig anklage i Pakistan. Når man i tillegg er kjent som aktiv bekjemper av religiøse fanatikere, er sjansen stor for å bli utsatt for forfølgelse.

I Pakistan har familien opplevd drapstrusler og mordbrann. Derfor kom de til Norge i 2002. Her har de stor familie. Faren, Nadeem Dar, er dataekspert, og fordi han ikke har arbeidstillatelse, har han arbeidet gratis for blant annet Sunnaas sykehus. En stor støttegruppe slår ring om dem.

Også her må familien leve i skjul - for norske utlendingsmyndigheter. De tror ikke på familiens historie. FNs torturkomité har sagt seg villig til å behandle saken; familien ber om å få bli inntil så er skjedd. Sivilombudsmannen har bedt om det samme. Likevel ble familien forsøkt uttransportert i juni, av «flyktningpolitiske hensyn».

De fikk bli under forutsetning av at saken deres først ble prøvd for norsk rettsvesen, noe familien gikk med på. Men Utlendingsnemnda fastholder at de skal forlate landet. De skal til Pakistan mens norske rettsinstanser og FN vurderer om det er trygt for dem å være der. En mer meningsløs beslutning skal man lete lenge etter.

Familien Dars historie er et lærestykke i asylsøkernes rettsløshet. Kunne man tenke seg andre som nektes å være i landet når saken deres kommer opp, eller som kan kommanderes bort av en part i den samme saken? At vi i tillegg står overfor mennesker som er godt integrert, har klar familiær tilknytning til riket og usedvanlig sterk støtte i nærmiljøet, gjør bare UNEs stivnakkethet enda mer grotesk.

Norges trakassering av en mann som i hjemlandet er kjent som en aktiv bekjemper av fundamentalisme og terrorisme, må tolkes som et håndslag til verdens terrorister. Var det ikke noen som snakket om «internasjonal krig mot terror»? Familien ber ikke om annet enn å få bli til det norske rettsvesenet og FNs torturkomité har behandlet saken. Så la dem bli!