Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

La dem få visum

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen har fått et lite problem i hendene etter at Palestina-komiteen har invitert representanter for det palestinske regjeringspartiet Hamas til Norge. Normalt skulle man tro at så sant de besøkende ellers oppfyller kriteriene for adgang til det norske riket, så bør det være kurant også å motta representanter for det partiet som nylig vant en overlegen seier i de palestinske valgene. Om noen i øyeblikket representerer det palestinske folket, så er det representanter for Hamas.

 Men kjelken ved det hele er naturligvis det diplomatiske spillet om Midtøsten. Den israelske ambassadøren framholder i en uttalelse til Dagbladet at det vil legitimere Hamas\' politikk om palestinerne får visum. Det vil være rettferdiggjøre Hamas\' metoder i kampen mot Israel, mener de israelske myndighetene, som ellers ikke alltid har vist så stor vilje for sin egen del til å etterleve internasjonalt vedtatte avtaler og som heller ikke har avstått fra terror i sin kamp for eksistens. Men Israel og USA tror isolasjon skal myke opp posisjonene hos den nåværende palestinske regjeringen.

 Den norske regjerings standpunkt er at de visumsøknadene som kommer fra medlemmer av Hamas-styret skal behandles i samsvar med reglene. Det betyr at søknadene skal behandles individuelt, og det må være søkernes konkrete handlinger som avgjør om de er velkomne til Norge. Så lenge det ikke er den norske regjeringen som inviterer, burde dette være langt mer kurant enn opposisjonen og enkelte presseorganer har gjort det til. Det hører med til bildet at Stavangers Høyre-ordfører vil motta Hamas-ordføreren i vennskapsbyen Nabulus på Vestbredden som gjest under 17. maifeiringen.

 Selvsagt er det sannsynlig at dette blir en politisk beslutning til slutt. Men et norsk brudd med den vestlige linje i dette tilfellet er selvsagt ikke noe problem verken for USA, Israel eller EU. Nå som før er det bedre med dialog enn isolasjon i internasjonalt diplomati. Israel prøvde seg med boikott av PLO i mange år. Det forsinket fredsprosessen med mange år, og den norske kontakten med PLO viste seg å være nyttig da fredsprosessen kom i gang. Slik vil det også være med Hamas.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling