- La dem gi den til Miss World neste gang

Britene ler av Norge.

FÅR KRITIKK: De internasjonale reaksjonene på Barack Obamas Nobel-triumf er ikke bare positive. Flere kommentatorer latterliggjør Nobelkomiteens beslutning.  FOTO: SCANPIX
FÅR KRITIKK: De internasjonale reaksjonene på Barack Obamas Nobel-triumf er ikke bare positive. Flere kommentatorer latterliggjør Nobelkomiteens beslutning. FOTO: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet.no): Beslutningen om å tildele Barack Obama Nobels fredspris beskrives jevnt over som en sensasjon blant internasjonale medier. Selv fra det Det hvite hus, var det første reaksjonen bare: WOW!

Valget av førsteårs- presidenten har skapt stor debatt, og mange er kritiske til Nobelkomiteens beslutning.

• Les kommentaren til Dagbladets Halvor Elvik: «Dristig og kontroversielt linjeskifte i Nobelkomiteen»

- Absurd
Kommentator Michael Binyon i britiske The Times, er en av de som har latt seg provosere.

- Den absurde Obama-beslutningen er å latterliggjøre Nobelprisen, skriver han.

Han mener forsøket på å belønne Obama for håp og visjoner faller på steingrunn.

- Prisen framstår latterlig i sine antakelser, nedlatende i sine intensjoner og nedverdigende i sitt forsøk på å bygge opp en mann som knapt har begynt sin regjeringsperiode, langt mindre kan vise til håndfaste resultater i fredsskapning, fortsetter han.

Blendet
Han mener den norske komiteen har latt seg blende av Obamas kjendisfaktor.

- Komiteen sier han har kapret verdens oppmerksomhet. Det er sannelig sant at hans energi og håp har blendet mange av hans tilhengere. Dessverre ser det ut til at nordmennene har blitt så blendet at de ikke lenger skiller håp fra handling. Handlingene til alle de tidligere vinnerne er nå devaluert, avslutter Binyon.

KANDIDAT? Ksenia Sukhinova (v) fra Russland, ble Miss World 2008 her kroner hun årets vinner av Miss Indonesia 2009, Kerenina Sunny Halim. Ifølge Sky News, er hun en like god kandidat til neste års pris. FOTO: SCANPIX
KANDIDAT? Ksenia Sukhinova (v) fra Russland, ble Miss World 2008 her kroner hun årets vinner av Miss Indonesia 2009, Kerenina Sunny Halim. Ifølge Sky News, er hun en like god kandidat til neste års pris. FOTO: SCANPIX Vis mer

Miss World
Dommen fra nyhetskanalen Sky News er ikke mye bedre.

- Noen vil si dette er et fantastisk, inspirert valg. Men neste år kan vi gi den til Miss World. Hver eneste kandidat der kommer på scenen og sier de vil ha verdensfred uten atomvåpen. Det er et håp, en ambisjon, sier utenriksredaktør Tim Marshall.

Kanalens korrespondent i Midtøsten, Dominic Waghorn sier mottakelsen har vært vantro blant de han har snakket med.

- Noen har sagt at du ikke bør vinne priser for å forsøke. Han har ikke oppnådd noe ennå, i hvert fall i Midtøsten, som er sentralt i hans filosofi for å bringe USA og islamske verden sammen. Han har forsøkt, men mange her mener han har gjort situasjonen verre, sier Waghorn.

• Les BBC-lesernes reaksjoner her.

I The Guardian, mener kommentator Peter Beaumont at den «merkelige» beslutningen har mer med hva Obama ikke er, enn hva han er.

Begrunnelsen:

«Den Norske Nobelkomite har bestemt at Nobels fredspris for 2009 skal tildeles president Barack Obama for hans ekstraordinære innsats for å styrke internasjonalt diplomati og mellomfolkelig samarbeid.

Komiteen har lagt spesiell vekt på Obamas visjon om og arbeid for en verden uten atomvåpen. Obama har som president skapt et nytt klima i internasjonal politikk.Multilateralt diplomati står igjen sentralt, med vekt på den rolle FN og andre internasjonale institusjoner kan spille.

Dialog og forhandlinger foretrekkes som virkemiddel for å løse selv de vanskeligste internasjonale konflikter.Visjonen om en verden uten atomvåpen har på en kraftfull måte revitalisert forhandlinger om nedrustning og rustningskontroll.

Gjennom Obamas initiativ spiller USA nå en mer konstruktiv rolle i å møte de store klimautfordringene verden står overfor. Demokrati og menneskerettigheter skal styrkes.

Det er sjelden at en person i den grad som Obama har fanget verdens oppmerksomhet og tent et håp blant verdens folk om en bedre framtid.Hans diplomati er basert på forestillingen om at de som skal lede verden, må gjøre det på grunnlag av verdier og holdninger som deles av størstedelen av jordens befolkning.

Gjennom 108 år har Den Norske Nobelkomite prøvd å stimulere nettopp den internasjonale politikk og de holdninger som Obama nå er den ledende talsmann for i verden. Komiteen vil slutte seg til Obamas appell om at «Now is the time for all of us to take our share of responsibility for a global response to global challenges.»

- Virkeligen ser ut til å være at prisen er gitt Barack Obama for det han ikke er. For å ikke være George Bush. Eller for å være ganske ulig enn den forrige presidenten. Spørsmålet er om det å ha blitt kronet for tidlig av komiteen, å ha fått en nobelpris så billig, vil hjelpe ham internasjonalt, eller være en byrde - noe all hans innsats vil bli målt opp mot - og kanskje ikke leve opp til, skriver Beaumont.

Afghanistan
Obama skal seinere i dag avgjøre om det skal sendes opp til 40 000 nye soldater til hans krig i Afghanistan. Fra Kabul kommer det gratulasjoner fra den omstridte president Hamid Karzai.

- Hans harde arbeid og nye visjoner for verden, hans vilje og innsats for å skape vennskapelige og gode relasjoner globalt, og global fred, gjør ham til den rette mottakeren av Nobels fredspris, sier Karzai i en uttalelse til AFP.

Også i Irak har USA fortsatt soldater. Der var ikke arbeideren Issam al-Khazraji like fornøyd med den norske avgjørelsen.

- Han fortjener ikke denne prisen. Alle disse problemene -  i Irak, Afghanistan - er ikke løst. Forandringens mann har ikke forandret noe ennå, sier han ifølge ABC.

Liaqat Baluch, leder i det konservative islamske Jamaat-e-Islami-partiet i Pakistan, kaller utdelingen en «flau vits».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer