-La dem komme

-Hele det irakiske folk er nå væpnet, så la dem bare komme, sier Raed Sabah og tar et skarpt ladegrep på pumpehaglen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BAGDAD: Tirsdag morgen fikk irakerne nok en utsettelse hos president George W. Bush, som i en tale ga Saddam Hussein og hans indre krets 48 timer på å overlate styringen av landet til amerikanerne.

Ingen tror at så vil skje, men for Raed Sabah betyr Bushs tale to nye dager med god butikk.

- Alle har kjøpt våpen, og nå kommer de for å kjøpe mer ammunisjon, sier innehaveren av våpenbutikken Al-Raed i Bagdad.

På veggen bak ham henger det obligatoriske bildet av Saddam Hussein, selvsagt versjonen der han skyter i lufta med et gevær.

- Vi irakere gir oss aldri uten kamp, og har alltid båret våpen. Vi vet at amerikanerne er sterke, men vi skal i alle fall ikke selge oss billig, sier Raed Sabah.

Kalasjnikov

Sabah bedyrer at han ikke selger Kalasjnikov-gevær, og det samme gjør innehaverne av to andre våpenbutikker NTB var innom i morgentimene tirsdag.

- Vi har ikke lov til å selge slike, sier Sabah.

Noe stort problem med å skaffe automatgevær er det likevel ikke i Bagdad, forteller andre.

- Jeg kjøpte et brukt Kalasjnikov-gevær i forrige uke, og betalte 100 dollar, forteller NTBs sjåfør.

- Det fins nå knapt et hus i Bagdad uten slike våpen, legger han til.

Noe forbud mot å selge ammunisjon til geværene fins heller ikke, og Raed Sabah bekrefter at det er Kalasjnikov-patroner det går mest av om dagen.

Som for å bekrefte dette kommer en mann inn i butikken mens vi snakker, og bytter enn plastpose full av buntede pengesedler i fire esker med slik ammunisjon.

- Det blir bruk for det nå, sier mannen kort før han stryker på dør igjen.

Folkemilits

Det irakiske regimet har de siste månedene også delt ut store mengder automatvåpen til sivile, i et forsøk på å organisere en avskrekkende folkemilits i Bagdad og andre byer.

Selv om irakiske menn villig vekk poserer med gevær, og overfor journalister sverger på at de skal forsvare både hjem og nabolag, vil de trolig tenke seg om to ganger når amerikanske M1 Abrams stridsvognene kommer rullende gjennom gatene.

Folkemilitsen er også dårlig trent og organisert, men bekymrer likevel amerikanerne sterkt ettersom de kan operere i sivil og skape betydelige problemer i årevis framover.

Mange av militsmedlemmene er lojale medlemmer av det regjerende Baath-partiet som har mye å takke Saddam Hussein for, og som vet at de kommer til å miste sine privilegier dersom regimet faller.

Væpner klanledere

Utover den irakiske landsbygda har Saddam det siste tiåret også delt ut store mengder våpen til lojale og mektige klanledere, som selv har organisert armeer som teller tusenvis av menn.

USA håper å kunne «kjøpe over» disse militsstyrkene når krigen er et faktum, slik de med hell gjorde med flere klanledere i Afghanistan.

Amerikanske agenter skal lenge har vært i sving, utstyrt med kofferter fulle av dollarsedler, men resultatet har trolig vært nedslående ettersom Saddam lenge har benyttet samme taktikk.

Lidelser venter

Mens Bagdads menn i morgentimene tirsdag rustet seg til kamp i Raed Sabahs våpenbutikk, forberedte mange av byens kvinner seg på lidelser som venter.

Noen hastet for å hamstre matvarer til familien, andre sto med flasker og kanner i parafinkø, vel vitende om at det trolig vil ta flere år å reparere elektrisitetsnettet når de amerikanske bombeflyene har gjort sitt.

På bakrommet til et av byens mindre hoteller plukket 28 år gamle Deliah ned personlige bilder fra veggene og la pyntegjenstander og suvenirer i en pappeske.

- Hvem vet om det blir noe igjen å komme tilbake til, sier hun med triste øyne.

Tilflukt ved kirke

De siste gjestene er i ferd med å sjekke ut, en libanesisk forretningsmann får hjelp til å sende en siste faks før han setter seg i bilen som skal kjøre ham til grensa mot Syria.

- Det er når de klistrer tape på hotellvinduet og plukker pynten ned fra veggene at du innser at du befinner deg på feil sted, lyder mannens tørre avskjed.

Når USAs frist til Saddam Hussein går ut, er Deliah å finne hjemme hos foreldrene.

- Jeg er kristen og de bor tett ved en kirke. Bush hevder jo også å være kristen, så han kan da vel ikke bombe kirker, sier Deliah med en snev av håp i stemmen.

Bekymret viser hun også en norsk journalist omtanke.

- Dette er ikke din krig, vær så snill å reise. Men ikke glem oss. Kom tilbake når det er over og fortell alle i Norge hva Bush har gjort med oss, ber hun.

Våpnene var tatt fram da tusenvis av irakerne protesterte mot president George W. Bush og hans krigstrusler tirsdag. Det er forbudt å ha kalasjnikov-geværer i Irak, men det finnes knapt en husholdning som ikke har et slikt gevær, sier en våpenhandler i Bagdad til NTB.