La det skure

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • I det tredje statsbudsjettet til Bondevik II-regjeringen er det pengepolitikken som skal gjøre jobben. Men dette er ikke nok når antallet arbeidsledige har passert 110 tusen og skal vokse inn i neste år før regjeringen håper på utflating og reduksjon fra dette nye, høye nivået. Finansminister Per-Kristian Foss og statsminister Kjell Magne Bondevik holder fram den lave renta og svekkelsen av krona som bevis på at deres politikk virker og bringer optimisme tilbake i næringslivet. Da er det fristende å konstatere at regjeringen bevisst bruker høy arbeidsledighet som sitt fremste virkemiddel i det økonomiske opplegget. Det kan forklare hvorfor budsjettopplegget ikke inneholder en klar vilje til satsing på å redusere arbeidsledigheten. Denne hovedlinjen i budsjettet har elementer av høyrepolitikk som i sin klassiske form ble kalt laissez faire, la det skure, eller med andre ord: la markedet ordne opp.
  • Regjeringen inviterer til to omkamper som den vet det ikke er flertall for i Stortinget. Den øker egenandelen i helsesektoren fra 1350 til 2500 kroner. Et tilsvarende forslag i fjor forsvant i forhandlingene med Fremskrittspartiet. Svekkelsen i stillingsvernet kombinert med økning i bedriftenes betalingsplikt ved permitteringer fra tre dager til en måned, og reduksjon av permisjonslengden fra 42 uker til 26, er også en omkamp som det ikke er flertall for. Dette ble klart i de aller første kommentarene til budsjettet. At regjeringen likevel fremmer dem, tyder på at dette er kort den trenger til forhandlingene med en mulig budsjettpartner.
  • Til tross for at det brukes mange penger, hele 17 milliarder ut over handlingsregelen i oljefondet, preges statsbudsjettet av uklar retning og liten politisk vilje. Det kan godt være at regjeringen finner en budsjettpartner i Fremskrittspartiet, som bråker mindre i år enn i fjor. Det vil i tilfelle kreve betydelige justeringer. For Arbeiderpartiet må ansvar for et budsjettopplegg langs disse linjene være en fristelse det er lett å motstå.