JAKTER PÅ DE SKYLDIGE: President Barack Obama uttalte seg om eksplosjonene i Boston.  Foto: AP/Charles Dharapak/NTB Scanpix
JAKTER PÅ DE SKYLDIGE: President Barack Obama uttalte seg om eksplosjonene i Boston. Foto: AP/Charles Dharapak/NTB ScanpixVis mer

- La det være helt klart: De skal bli holdt ansvarlig

President Barack Obama sier at alle ressurser skal settes inn i jakta på de skyldige bak eksplosjonene i Boston.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): President Barack Obama redegjorde like etter midnatt for hendelsen i Boston, hvor minst to ble drept og flere titalls skadd i to eksplosjoner ved målområdet til Boston Maraton.

En av de drepte var åtteåring, melder CNN og NBC News.

Mer enn tre timer etter eksplosjonene er situasjonen fortsatt kaotisk og uoversiktlig, med mange motstridene og feilaktige påstander i media. Ett av disse er meldingen om at én mistenkt ligger på sykehus, noe som avkreftes av politiet.

- Vi har ikke alle svarene, men vi vet at mange har blitt skadd - noen alvorlig. Jeg har snakket med FBI og Homeland Security, og de mobiliserer de nødvendige ressursene, sier president Obama.

Han forteller at de øker sikkerhetsnivået og beredskapen der det er nødvendig.

- I dag er vi ikke demokrater eller republikanere, vi er amerikanere, fortsetter han, og sier at de lokale myndighetene i Boston skal få alle de føderale ressursene de ber om.

I likhet med myndighetene i Boston, bruker heller ikke presidenten begrepene «bombe» eller «terror» når han omtaler eksplosjonene.

- Vi vet ikke hvem som har gjort dette eller hvorfor. Men la det være helt klart: Vi skal finne ut, og den eller de skal holdes ansvarlig. De skal få føle den fulle vekten av rettferdighet, sier Obama.

Under en pressekonferanse tidligere i kveld, understreket politisjef Ed Davis at «situasjonen er pågående» og at folk må holde seg innendørs. På spørsmål om dette var et terrorangrep, svarte han følgende:

- Vi er ikke definitive, men du kan dra dine egne konklusjoner.

Det har ikke kommet meldinger om at noen av de 30 nordmennene i løpet ble skadd, sier Utenriksdepartementet til Dagbladet. Samboerparet Jan H. Fiva (39) og Britt Elin Øiestad (37) hadde fullført og var tilbake på hotellet da de hørte nyheten.

- Det ble en enorm kontrast da vi hørte om eksplosjonene på tv. Selve løpet ble den folkefesten vi hadde hørt om.  Det skal ha vært en halv million mennesker langs løypa, og vi følte at vi ble båret fram. Så skjer dette, sier Fiva til Dagbladet.

Øistein Strømme (45) hadde akkurat løpt i mål i sitt første Boston Marathon da den første bomben smalt i målområdet.

- Jeg var på vei for å hente meg noe drikke etter å ha løpt i mål da det smalt, forteller Strømme til Dagbladet.

Den mye omtalte «tredje eksplosjonen» ved JFK-biblioteket var trolig en brann og ikke en faktisk eksplosjon, skriver Boston-politiet på Twitter.


ALVORLIG: Obama ble tidligere i dag briefet om hendelsen av FBI-direktør Robert Mueller via telefon. Foto: Det hvite hus
ALVORLIG: Obama ble tidligere i dag briefet om hendelsen av FBI-direktør Robert Mueller via telefon. Foto: Det hvite hus Vis mer