- La dette være til skrekk og advarsel

Politiet slipper video av frontkollisjon for å advare mot ruspåvirket kjøring.

KRASJ: Politiet slipper video av frontkollisjon for å advare mot ruspåvirket kjøring. Foto: Politiet Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Tidlig om morgenen 7. november for snart to år siden frontkolliderte en personbil med en varebil i Risnestunnelen på E6 ved Bergen.

Føreren av personbilen, en mann i 20-åra, skal ha kjørt vinglete over lange strekninger, og kom over på feil side av kjørefeltet da kollisjonen skjedde.

Sjåføren av varebilen slapp unna med lettere skader, mens personbilføreren ble alvorlig skadd, og måtte hjelpes ut av bilen sin som hadde havnet på sida med førerdøra ned.

Forrige uke måtte sistnevnte møte i Bergen tingrett, tiltalt for å ha kjørt i ruspåvirket tilstand, og for å ha oversteget fartsgrensa flere steder.

Fanget opp med kamera

Under rettssaken viste politiadvokat Kjersti Katrine Svendsen et 20 minutter langt videoopptakk fra dashbordkameraet til bilisten som kjørte bak mannen.

Utdrag fra videoen deler hun nå med offentligheten, i håp om at det skal virke forebyggende mot kjøring i ruspåvirket tilstand.

Klippet ble først delt med Bergens Tidende, og gjengis med tillatelse øverst i saken.

- Det viser hva slags kjøreatferd man får ved inntak av narkotika. Vi har milevis med opptak av flere nesten-ulykker der han akkurat klarte å redde seg inn. Det er bare tilfeldig at det ikke endte opp i en dødsulykke, så la dette være til skrekk og advarsel, sier Svendsen til Dagbladet.

Ifølge tiltalen skal mannen ha vært påvirket av alprazolam, som virker dempende på sentralnervesystemet, samt THC, som er det viktigste rusmiddelet i cannabisprodukter som hasj og marihuana.

Han erkjente tidlig straffskyld i saken, og har ifølge forsvarer Marcus Monsen opplevd den lange saksbehandlingstida som belastende.

- Han har beklaget overfor fornærmede og ønsker nå å legge saken bak seg, sier Monsen til BT.

Svendsen sier til Dagbladet at føreren av varebilen fremdeles er preget av ulykka. Politiet har lagt fram krav om oppreisning på 50 000 kroner for vedkommende.

Politiadvokaten har lagt ned påstand om 45 dagers fengsel for den ruspåvirkede bilføreren, hvorav 30 dagers betinget fengsel. Årsaken er at det har tatt altfor lang tid å behandle saken, ifølge Svendsen.

- Det kan ikke lastes tiltalte, sier hun.

Dommen skal etter planen komme denne uka, opplyser politiadvokaten.

Nesten 10 000 anmeldt

Ifølge UP kjøres det 140 000 turer hver eneste dag på norske veier av personer som er ruspåvirket over straffbarhetsgrensa. Flere av disse er imidlertid lovlige, grunnet reseptbelagte medisiner som gir påvirkning over 0,2 promille, som er grensa.

Antall anmeldelser har holdt seg stabilt de seinere åra. I fjor ble 9649 bilførere anmeldt for ruspåvirket kjøring - en liten økning fra året før. 108 personer omkom i trafikken i 2018, og ved siden av fart er rus blant hovedårsakene til de alvorligste ulykkene i trafikken.

Ifølge konstituert sjef for utrykningspolitiet (UP), Roar Skjelbred Larsen, kommer omtrent halvparten av anmeldelsene etter meldinger fra publikum, mens den andre halvparten oppdages ved politikontroller eller ved målinger etter trafikkulykker som allerede har skjedd.

- Det er viktig at folk tar melder fra til politiet dersom man mistenker ruskjøring. Det ser vi også at mange gjør. Ellers vil jeg oppfordre alle til å følge fartsgrensene, kjøre edru, bruke bilbelter og vise hensyn i trafikken, sa han til Dagbladet i juni.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer