«La Doncella» (13) var ruset på alkohol og kokablader da hun ble forlatt for å fryse i hjel

Hårprøver fra tre 500 år gamle mumier avslører hvordan barna ble ofret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den mumifiserte kroppen til en 13 år gamle inkajente, som har fått navnet «La Doncella», ble funnet nedfrosset ved toppen av Llullaillacofjellet på 90-tallet.

Arkeologer tror at hun døde for over 500 år siden, og nå avslører nye håranalyser hvordan den unge jenta døde.

Tre inkabarn Jenta er den eldste av tre inkabarn som ble funnet samtidig på fjellet i Argentina, de var ruset på alkohol og kokablader da de ble forlatt i Andesfjellene, ifølge Daily Mail.

Alle tre døde trolig i forbindelse med en offerseremoni.

Håranalysene ble gjennomført ved University of Bradford, og resultatet ble publisert i bladet Proceedings of the National Academy og Sciences.

Beina i kors «La Doncella» hadde beina i kors, hodet bøyd og hennes hender hvilte i fanget hennes da hun ble funnet i 1999.

Hun hadde fjærpryd på hodet, flettet hår og kokablader rullet i munnen.

Forskerne tror at rusen fra kokabladene hjalp barna med å tåle høyden, og at alkoholen gjorde at de lettere kunne være i den bitende kulden.

Men alkoholen kan også ha gjort at barna døde fortere.

Ikke brutalt Forskerne har ikke funnet noen tegn på at «La Doncella» ble brutalt drept.

De tror at jenta ble plassert i gravkammeret etter at hun hadde mistet bevisstheten på grunn av forholdene.

- Vi mener at det er sannsynlig at hun ble utvalgt som offer 12 måneder før hun døde, og at hun ble behandlet annerledes etter utvelgelsen, sier Andrew Wilson ved University of Bradford, og viser til at jenta var oftere ruset det siste året før hun døde.

- Hun var sannsynligvis med på en rekke ritualer, som inkluderte bruk av alkohol og kokablader, fram til hun ble ofret, sier han.

Her er mumien «La Doncella», som ble funnet ved toppen av Llullaillaco, 6700 meter over havet. Foto: REUTERS/Courtesy El Tribuno-Walter Echazu/NTBScanpix
Foto: REUTERS/Courtesy El Tribuno-Walter Echazu/NTB Scanpix
FUNNET: Her bæres en mumie ned fra Andesfjellene i Argentina den 28. mars 1999. Det var to jenter og en gutt som ble funnet, en av dem var «La Doncella». Foto: AP Photo/El Tribuno de Salta/NTBScanpix
FUNNET: Her bæres en mumie ned fra Andesfjellene i Argentina den 28. mars 1999. Det var to jenter og en gutt som ble funnet, en av dem var «La Doncella». Foto: AP Photo/El Tribuno de Salta/NTBScanpix Vis mer