Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

La elva leve

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Olje- og energiminister Olav Akselsen kalte saken om Statkrafts utbygging av Beiarelva på nordsiden av Saltfjellet i Nordland for en «drittsak». Det burde han selvsagt ikke gjort. Vi velger å forstå statsråden i beste mening dit hen at kraftuttrykket skyldtes at han følte seg bundet av konsesjonen av 1989, og ute av stand til å gjøre noe annet enn å la utbyggingen gå sin gang. Nå har han mottatt et brev fra flertallet på Stortinget som gir den åpningen statsrådens uheldige ordvalg etterlyste. Statkraft bør på sin side ta denne politiske utviklingen inn over seg, og straks stanse de innledende anleggsarbeidene i påvente av de konsekvensutredningene som stortingsflertallet ønsker.
  • Det har haglet med beskyldninger og motbeskyldninger i denne saken. Vi stusser spesielt over påstandene som Venstres parlamentariske leder Gunnar Kvassheim har satt fram om hvor forpliktet regjeringen er av konsesjonen fra 1989. Kvassheims uttalelser er stikk i strid med synet til Marit Arnstad som var energistatsråd i Bondevik-regjeringen og behandlet denne saken i 14 måneder. Hun er enig med Akselsen i vurderingen av at konsesjonen er bindende. Vi stusser også over at energiminister Akselsen kan si at Beiar-utbyggingen er fullt ut konsekvensutredet når det verken foreligger rapporter om konsekvensene for fisk, kulturminner eller reindrift.
  • Det er litt merkelig at oppegående politikere ikke har lært av tidligere strider om utbygging av vassdrag, enten de heter Alta eller Øvre Otta, og sørget for at alle tenkelige og utenkelige utredninger er gjort før det gis tillatelse til anleggsstart. Men vi merker oss at energiminister Akselsen nå vil ha slutt på at konsesjoner gis uten tidsfrist. Det burde vært selvsagt at når Statkraft ikke benyttet sin konsesjon innen rimelig tid, burde den ha gått tilbake til automatisk ny vurdering. Elleve år er en meningsløs lang tid. Den medgåtte tida er et sterkt argument for at Statkraft bør holde en svært lav profil i denne saken og frivillig samarbeide med både regjering og Storting.