- La en død hest ligge begravet

SOS Rasismes grunnlegger oppfordrer medlemmene til å gjøre opprør mot Tjen Folket i ledelsen eller å lage en ny antirasistisk grasrotorganisasjon.

BER OM OPPRØR ELLER NY ORGANISASJON: Tidligere leder i SOS Rasisme, Khalid Salimi, mener flere blant den sittende ledelsen representerer en ideologi som ikke er forenlig med antirasismen. Foto: Jacques Hvistendahl
BER OM OPPRØR ELLER NY ORGANISASJON: Tidligere leder i SOS Rasisme, Khalid Salimi, mener flere blant den sittende ledelsen representerer en ideologi som ikke er forenlig med antirasismen. Foto: Jacques HvistendahlVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): - Det er slående at det er flere engasjerte fargede personer med politiske verv i Fremskrittspartiet, enn i SOS Rasismes ledelse, sier SOS Rasismes grunnlegger Khalid Salimi til Dagbladet.

Salimi var bevegelsens ansikt utad mellom 1985 og 1993, og er skuffet over de som nå bærer arven videre. Til tross for at organisasjonen har over 40 000 medlemmer og enorme inntekter.

- Da vi startet SOS Rasisme på midten av 80-tallet skapte vi en bred og engasjert folkebevegelse. SOS Rasisme brukte symbolenes makt, fra Gandhi, Mandela og Martin Luther King. Vi ba ikke om å få folks penger og passive medlemskap, men deres ekte engasjement, sier grunnleggeren.

I dag har store deler av ledelsen i SOS Rasisme helt andre forbilder enn borgerrettighets- forkjemperne, nemlig Mao, Stalin og Lenin.

Dagbladet har gjennom flere artikler avdekket at et stort antall av de sentralt tillitsvalgte, og samtlige ansatte med høyest lønn i SOS Rasisme, også er medlemmer av kommunistgruppa Tjen Folket.

Salimi har i mange år holdt en lav profil i forhold til SOS Rasisme og ikke ønsket å uttale seg om annet enn AKP-kuppet på 90-tallet.

Når Salimi ser på utdrag fra Tjen Folkets plattform, som omtaler politisk vold som en nødvendighet, reagerer han sterkt.

Forsvarer kommunistpartier
Salimi understreker at han forsvarer folks rett til å engasjere seg politisk, også i kommunistpartier, men mener Tjen Folkets grep og det voldelige budskapet står i veien for SOS Rasismes bredde.

- Ethvert menneske som virkelig er engasjert i antirasisme vil unngå denne koblingen. Det strider mot SOS Rasismes grunnlag. På landsmøtet må folk si fra om at antirasistisk arbeid og en så sterk ideologisk ensretting ikke har noen mening. Også i 2010 har vi behov for en bevegelse som favner alle fra venstre- til høyresiden, sier Khalid Salimi til Dagbladet.

Dagbladet avslørte onsdag Tjen Folkets egne strategier for å sikre makt og innflytelse i SOS Rasisme på høstens landsmøte. Blant annet forteller instruksen hvordan de eldre kommunistene skal utmanøvrere unge antirasister i SOS Rasisme.

Salimi oppfordrer grasrota til å ta til motmæle.

- Det er mange medlemmer i SOS Rasisme som fremdeles er oppriktige antirasister. De må si ifra hvordan de vil drive arbeid mot rasisme, sier Salimi.

- Pressen har ansvar Salimi mener også SOS Rasismes ledelse må tåle at det settes et kritisk søkelys på dem.

- Undersøkende journalistikk er viktig. I det siste har det kommet så mange kritiske bemerkninger til hvordan organisasjonen jobber at det er på sin plass. Alle sider av saken må fram, sier han.

- Pressen har også et ansvar overfor de mange tusen medlemmene, som har krav på å vite hva som faktisk skjer i den organisasjonen som de gir sin tilsluttning til, sier Salimi.
  - Død hest I dag jobber Salimi som kunstnerisk leder av Mela-festivalen i Oslo, som hvert år samler titusenvis av første- og andregenerasjons nordmenn med ulike kulturelle bakgrunner. Han håper at det finnes løsninger for SOS Rasisme, men er klar på at organisasjonen han selv stiftet kan ha utspilt sin rolle.

- Da vi skulle gjenopprette fremmedarbeiderforeningen, var den tatt over av AKP. En kanadisk venninne av meg sa det enkelt: «Khalid, la en død hest ligge begravet.» Når en organisasjon har gått bort fra målet den ble skapt for, så er det like greit å starte noe nytt, sier Salimi, og føyer til:

- Utestengning av folk på grunn av sin opprinnelse, er fortsatt et omfattende problem, også i 2010. Vi trenger en ny folkelig grasrotbevegelse mot rasisme. En slik bevegelse vil ha en selvsagt støtte fra mange, også fra meg, sier Salimi.