- La en død hest ligge begravet

SOS Rasismes grunnlegger oppfordrer medlemmene til å gjøre opprør mot Tjen Folket i ledelsen eller å lage en ny antirasistisk grasrotorganisasjon.

BER OM OPPRØR ELLER NY ORGANISASJON: Tidligere leder i SOS Rasisme, Khalid Salimi, mener flere blant den sittende ledelsen representerer en ideologi som ikke er forenlig med antirasismen. Foto: Jacques Hvistendahl
BER OM OPPRØR ELLER NY ORGANISASJON: Tidligere leder i SOS Rasisme, Khalid Salimi, mener flere blant den sittende ledelsen representerer en ideologi som ikke er forenlig med antirasismen. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): - Det er slående at det er flere engasjerte fargede personer med politiske verv i Fremskrittspartiet, enn i SOS Rasismes ledelse, sier SOS Rasismes grunnlegger Khalid Salimi til Dagbladet.

Salimi var bevegelsens ansikt utad mellom 1985 og 1993, og er skuffet over de som nå bærer arven videre. Til tross for at organisasjonen har over 40 000 medlemmer og enorme inntekter.

- Da vi startet SOS Rasisme på midten av 80-tallet skapte vi en bred og engasjert folkebevegelse. SOS Rasisme brukte symbolenes makt, fra Gandhi, Mandela og Martin Luther King. Vi ba ikke om å få folks penger og passive medlemskap, men deres ekte engasjement, sier grunnleggeren.

I dag har store deler av ledelsen i SOS Rasisme helt andre forbilder enn borgerrettighets- forkjemperne, nemlig Mao, Stalin og Lenin.

Dagbladet har gjennom flere artikler avdekket at et stort antall av de sentralt tillitsvalgte, og samtlige ansatte med høyest lønn i SOS Rasisme, også er medlemmer av kommunistgruppa Tjen Folket.

Salimi har i mange år holdt en lav profil i forhold til SOS Rasisme og ikke ønsket å uttale seg om annet enn AKP-kuppet på 90-tallet.

Når Salimi ser på utdrag fra Tjen Folkets plattform, som omtaler politisk vold som en nødvendighet, reagerer han sterkt.

Fakta:

• Tirsdag 11. mai kunne Dagbladet avdekke hvordan ytterliggående kommunister i Tjen Folket har sikret seg makten og størsteparten av de lønnede stillingene i SOS Rasisme, som hevder å være Nord-Europas største antirasistiske ungdomsorganisasjon.

• I SOS Rasisme er Tjen Folket-nestleder Kjell Gunnar Larsen blant annet hovedkasserer, leder av valgkomiteen, medlem av økonomiutvalget, landsstyret og ansettelsesutvalget.

• Tjen Folket har en revolusjonær linje.
Larsen deler kontor i Haugesund med Henrik Ormåsen, leder av Tjen Folket og ansatt i SOS Rasisme.

• Et stort antall ansatte i SOS Rasisme var i 2008 og er fremdeles tilknyttet «Tjen Folket». Minst tre av fire ansatte med høyest årslønn i SOS Rasisme er styremedlemmer i Tjen Folket.

• Onsdag 12. mai skrev Dagbladet at SOS Rasisme-topper tilknyttet Tjen Folket har brukt offentlige midler på eiendomskjøp landet rundt. Aksjeselskapet hvor eiendommene står registrert kontrolleres av styremedlemmer tilknyttet Tjen Folket.

• 19. mai avslørte Dagbladet et hemmelig notat som gir medlemmer av Tjen Folket instruks om hvordan de skal gå fram for at partiet skal beholde kontrollen over makta og millionverdiene i SOS Rasisme.

Forsvarer kommunistpartier
Salimi understreker at han forsvarer folks rett til å engasjere seg politisk, også i kommunistpartier, men mener Tjen Folkets grep og det voldelige budskapet står i veien for SOS Rasismes bredde.

- Ethvert menneske som virkelig er engasjert i antirasisme vil unngå denne koblingen. Det strider mot SOS Rasismes grunnlag. På landsmøtet må folk si fra om at antirasistisk arbeid og en så sterk ideologisk ensretting ikke har noen mening. Også i 2010 har vi behov for en bevegelse som favner alle fra venstre- til høyresiden, sier Khalid Salimi til Dagbladet.

Dagbladet avslørte onsdag Tjen Folkets egne strategier for å sikre makt og innflytelse i SOS Rasisme på høstens landsmøte. Blant annet forteller instruksen hvordan de eldre kommunistene skal utmanøvrere unge antirasister i SOS Rasisme.

Salimi oppfordrer grasrota til å ta til motmæle.

- Det er mange medlemmer i SOS Rasisme som fremdeles er oppriktige antirasister. De må si ifra hvordan de vil drive arbeid mot rasisme, sier Salimi.

- Pressen har ansvar Salimi mener også SOS Rasismes ledelse må tåle at det settes et kritisk søkelys på dem.

- Undersøkende journalistikk er viktig. I det siste har det kommet så mange kritiske bemerkninger til hvordan organisasjonen jobber at det er på sin plass. Alle sider av saken må fram, sier han.

- Pressen har også et ansvar overfor de mange tusen medlemmene, som har krav på å vite hva som faktisk skjer i den organisasjonen som de gir sin tilsluttning til, sier Salimi.
  - Død hest I dag jobber Salimi som kunstnerisk leder av Mela-festivalen i Oslo, som hvert år samler titusenvis av første- og andregenerasjons nordmenn med ulike kulturelle bakgrunner. Han håper at det finnes løsninger for SOS Rasisme, men er klar på at organisasjonen han selv stiftet kan ha utspilt sin rolle.

SOS RASISME VS TJEN FOLKET:

Fra prinsipp- og politikkprogrammene:

SOS Rasisme:
«SOS Rasisme jobber for et samfunn fritt for rasisme. et samfunn med plass til alle, og der alle har de samme rettigheter, friheter og plikter.»

Tjen Folket:
«I en revolusjon må folket være sterkere, og så militært, enn borgerskapet (..). Vi sier at væpna revolusjon er den eneste sanne veien til å lage sosialisme.»

- Da vi skulle gjenopprette fremmedarbeiderforeningen, var den tatt over av AKP. En kanadisk venninne av meg sa det enkelt: «Khalid, la en død hest ligge begravet.» Når en organisasjon har gått bort fra målet den ble skapt for, så er det like greit å starte noe nytt, sier Salimi, og føyer til:

- Utestengning av folk på grunn av sin opprinnelse, er fortsatt et omfattende problem, også i 2010. Vi trenger en ny folkelig grasrotbevegelse mot rasisme. En slik bevegelse vil ha en selvsagt støtte fra mange, også fra meg, sier Salimi.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer