DRUKNET: En 41 år gammel britisk mann fikk epilepsianfall mens han sto i vannet i en park i England. Han ble liggende halvannen time med ansiktet ned, uten at redningsmannskapene hentet ham ut. Foto: Solent News and Photo Agency
DRUKNET: En 41 år gammel britisk mann fikk epilepsianfall mens han sto i vannet i en park i England. Han ble liggende halvannen time med ansiktet ned, uten at redningsmannskapene hentet ham ut. Foto: Solent News and Photo AgencyVis mer

Lå en halvtime i vannet - redningsmannskapene sto og så på

Var ikke trent for å utføre redningsaksjoner i vann dypere enn ankelhøyde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I mars i fjor fikk Simon Burgess (41) epilepsianfall og falt i vannet i Walpole Park i Hampshire i England.

I over en halv time lå han flytende i vannet - mens politimenn, brannmenn og ambulansemannskap sto og så på.

De første brannmennene som ankom stedet var nemlig ikke «trent» til å utføre redningsaksjoner i vann dypere enn noen centimeter. Vannet hvor 41-åringen lå og fløt var halvannen meter dypt.

Vannet for dypt Redningsmannskapene hadde alle nivå 1-trening, som innebærer at de kun kan gå ut i ankeldypt vann. Redningsmannskaper trent til nivå 2 kan gå ut i vann som når dem til brystet. Kun de som har gjennomført nivå-3-trening får lov til å svømme.

Mannskapet på stedet ventet derfor på spesialtrent mannskap, som kunne komme og hente opp Burgess.

De var nemlig sikre på at han var død, siden han hadde ligget ti minutter i vannet før de ankom stedet.

Da en politimann bestemte seg for å gå ut i vannet likevel, ble han beordret til å la være. En ambulansemann ble også nektet å gå ut i vannet fordi han ikke hadde på seg ordentlig beskyttelsesutstyr.

Flere kritikkverdige forhold Den tragiske hendelsen har fått mye omtale i britiske medier de siste dagene, i forbindelse med en offentlig høring om saken.

I dag avslører Mail on Sunday flere kritikkverdige forhold.

• Retningslinjene om ikke å utføre oppdrag på dypt vann gjelder egentlig ved flom.
• Redningsselskaper mener mennesker kan overleve i vannet mye lenger enn ti minutter - noen prøver gjenopplivelse etter 90 minutter.
• Helsemyndighetene har tidligere forsikret at redningsmannskap ikke vil bli straffet hvis de bryter retningslinjene om å ikke gå ut i vannet.
• Redningsmannskapet kunne nådd bort til Simon Burgess på to minutter.

Matet svaner Simon Burgess hadde matet svaner fra en plastpose, som blåste ut i vannet. Han gikk ut for å hente den, og fikk epilepsianfall da han sto ute i vannet.

Under høringen i forrige uke sa David Horseley at dødsfallet var en ulykke, men at det var en liten sjanse for at han kunne overlevd hvis redningsmannskapene hadde handlet før.

- Vi får aldri vite om Simon kunne ha blitt reddet hvis han hadde blitt dratt ut av vannet med en gang redningsmannskapene kom til stedet, eller om det allerede var for seint, sa faren til Simon, David Burgess, etter høringen, ifølge BBC.