Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- La folket få kystperlene

Tidligere statsminister Kåre Willoch retter en moralens pekefinger mot regjering og Storting. Attraktive forvarseiendommer må ikke bli solgt til høystbydende, men gis til folket som friluftsareal.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hvis arealene Forsvaret skal selge har interesse som friluftsareal, bør saken være klar. Da må ikke staten finne på å selge arealene til høystbydende, sier Kåre Willoch.

Omorganiseringen av Forsvaret gjør at staten skal legge ned en rekke virksomheter. Nå åpnes det for et eiendomssalg på anslagsvis 20 milliarder kroner.

Kanonsalg

En del legges ut til salg nå, men det store salget vil først komme etter at Stortinget har avgjort den framtidige forsvarsstrukturen i Norge. Saken blir trolig behandlet i løpet av vårsesjonen.

En del av eiendommene er meget attraktive kystperler, som kan gi meget høye inntekter til Forsvaret.

Den tidligere statsministeren og fylkesmannen har det siste tiåret vært en sentral bidragsyter i debatten om naturvern og bærekraftig utvikling.

- Hold hodet kaldt

Han mener det er helt avgjørende at myndighetene holder hodet kaldt når store eiendommer er aktuelle for salg.

- Jeg er litt redd for at forestillinger om at Forsvaret trenger penger skal forstyrre resonnementene. Saken er jo at Forsvaret er en del av staten, og staten mangler ikke penger. Nå må man ikke innbille seg at slike ekstrainntekter vil gi Forsvaret mer midler. Det vil bare føre til tilsvarende mindre overføringer fra andre budsjetter, sier Willoch.

Han advarer også mot å gjøre salg nå som Forsvaret seinere kan angre bittert på.

- Selv om det er tørke i midlene til Forsvaret nå, må ikke det føre til salg av arealer en seinere kan få bruk for. Da kan det være langt dyrere å kjøpe det tilbake. Beholder staten områdene og legger til rette for allmennhetens tilgang til friluftsarealene, slår man på den måten to fluer i en smekk.

TIL SALGS? Oscarsborg i Drøbaksundet er en av eiendommene som kanskje legges ut for salg.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media