Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- La foreldrene dopteste barna

Landsforbundet Mot Stoffmisbruk støtter den svenske politikeren som vil at tenåringsforeldre skal få bruke narkotesten «Drugwipe». Slik kan de selv teste om barna bruker narkotika.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Sverige blir det til høsten foreslått at det offentlige skal hjelpe foreldre å bruke «Drugwipe». Et stryk over huden med apparatet, og to minutter seinere kan mor og far vite hva tenåringen har inntatt på festen.

- Når man som foreldre mistenker at barnet bruker narkotika, er man villig til å prøve alt for å vite sikkert, sier generalsekretær Jan Erik Thoresen i Landsforbundet Mot Stoffmisbruk.

De har informert sine medlemmer om produktet som kommer til Norge til høsten. «Drugwipe» har vært brukt i flere år av tyske politi og tollere.

- Tillit - ikke testing

- «Drugwipe» bør være interessant for det offentlige helsevesenet også. Det bør vurderes om det offentlige skal være med å betale, sier Thoresen.

En test vil trolig koste i overkant av hundre kroner.

- Forholdet mellom barn og foreldre bør bygges på tillit - ikke narkotesting, sier Anne Bleiklie, leder av Ungdom Mot Narkotika.

Hun vil ikke at foreldre skal bruke «Drugwipe».

- Den siste uka har det florert med gode råd til bekymrede foreldre. Folk bør ikke legge for mye vekt på disse. Sønnen trenger ikke være narkoman, selv om han har fått nye venner og vil sove lenge etter å ha vært på fest. Hvis foreldre snakker mer med barna sine, trenger de ikke tester som «Drugwipe», sier Bleiklie.

Kan slå ut på hostesaft

Statens rettstoksikologiske institutt har testet Drugwipe i et års tid. De vil finne ut om slike spytt- og hudtester kan avsløre ruskjøring i trafikken.

- Jeg ville aldri brukt en slik test på mine barn. Det må finnes andre måter å kommunisere med ungene sine på, sier avdelingssjef Asbjørg Christophersen ved Statens rettstoksikologiske institutt.

I testene har «Drugwipe» vist seg å ikke være så nøyaktig som ønsket. Den kan gi falske resultater, og slå ut på for eksempel hostesaft. Den er ikke god nok på ecstasy og hasj. Det finnes liknende tester, og flere er under utvikling. Også norske utesteder er interesserte i slike spytt-tester.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media