Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

La fram brev fra «patriot i Norge»

- Beviser bare at dette er fullstendig rettsløst, sier Joshua French.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| KISANGANI/OSLO (Dagbladet):

Retten la i dag frem et brev som skal være skrevet av en kongoleser med bosted i Norge.

Det ble henvist til tv2s visning av SIG Ugandas treningsvideo fra Uganda og artikler som setter Tjostolv Moland og French i sammenheng med opprørslederen Laurent Nkunda. Brevet som skal komme fra en det retten kaller for en «patriot i Norge» ble godtatt som bevis i saken.

Det ble lest opp fra brevet at Moland hadde tilbudt Laurent Nkunda avansert trening av hans soldater «slik at de kan fortsette å massakre folket i Kongo og utnytte gruve-ressurser i landet».

- Slik har retten operert tidligere. De har brukt norske avisartikler i bevismaterialet. Denne anonyme patrioten fra Kongo har skrevet sin egen ideversjon av det som har stått i norske medier.

- Dette beviser bare at dette er fullstendig rettsløst, sier French.

Under rettssaken i dag ble det på nytt rettet pengekrav mot Moland og French personlig, og mot Norge. Kravene mot Moland og French og Norge er på 800 millioner dollar - i overkant av 4,5 milliarder kroner.

Kravet ble begrunnet på følgende måte av regjeringsadvokat Justin Molima:

— I Kongo er det 80 millioner mennesker. Vi vil ikke be Norge om én dollar, nei president. Vi vet at hver dag kan hvite personer bruke minst ti dollar. Vi vil be om en uskyldig sum. Vi vil at Norge skal betale hver kongoleser 10 dollar matpenger til 80 millioner kongolesere, sier advokaten.

Han spilte den norske nasjonalsangen i retten for å «understreke alvoret i saken».

Molina viste også til at UDs tilstedeværelse i Kisangani, og Moland og French' militære ID-kort som beviser på at de to var på oppdrag for Norge.

KREVES FOR PENGER: Tjostolv Moland og Joshua French møtte igjen i retten i dag. Foto: Øistein Norum Monsen
KREVES FOR PENGER: Tjostolv Moland og Joshua French møtte igjen i retten i dag. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media