La fram Ernas 30 tiltak mot radikalisering

Regjeringen vil forebygge blant annet krigsdeltakelse i Syria.

LA FRAM TILTAKSPLAN: Statsminister Erna Solberg (H) og justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) la fram sin tiltaksplan mot voldelig ekstremisme på Politihøgskolen i Oslo.
Foto: Anette Karlsen / NTB Scanpix
LA FRAM TILTAKSPLAN: Statsminister Erna Solberg (H) og justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) la fram sin tiltaksplan mot voldelig ekstremisme på Politihøgskolen i Oslo. Foto: Anette Karlsen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Regjeringen vil strafferegulere privatpersoners deltakelse i væpnet konflikt. Det er ett av tiltakene regjeringen foreslår i sin nye plan mot radikalisering.

• Les også: Høyre-profil forventer at Erna stanser islamistene

Statsminister Erna Solberg (H) manet hele samfunnet til å ta ansvar for at unge ikke havner i ekstreme miljøer, da hun la fram regjeringens plan mot radikalisering mandag.

Hele ni departementer er involvert i handlingsplanen.

- Dette er 30 konkrete tiltak for å få forebyggingsarbeidet på skinner, men jeg vil at planen skal være mer enn det. Jeg vil at den skal være starten på et ny giv i vårt samfunn for å hindre radikalisering. Da må alle borgere tar ansvar for at alle innbyggerne føler seg inkludert, at unge ikke faller utenfor og blir enkle ofre for ekstreme miljøer, sier Solberg.

Krigsdeltakelse Justisdepartementet er ansvarlig departement for over halvparten av tiltakene. Tiltakene innebærer blant annet et forslag om å strafferegulere private personers deltakelse i væpnet konflikt.

Politiets sikkerhetstjenesten (PST) uttalte tidligere i år at trusselnivået mot Norge har økt det siste tiden fordi et stort antall nordmenn har dratt til Syria for å delta i borgerkrigen der.

PST frykter at de som drar, kommer radikalisert og våpentrente hjem til Norge.

Forslaget skal sendes på høring, opplyste justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) da planen ble presentert på Politihøyskolen i Oslo mandag morgen.

Egne mentorordninger og livssynsmedarbeidere i kriminalomsorgen er blant andre forslag i planen.

Forebygging Anundsen understreker at planen først og fremst legger vekt på å forebygge.

- Det ropes ofte etter Politiets sikkerhetstjenesten (PST) i saker som er knyttet til radikalisering, men da er det ofte for sent. Vi må komme tidligere inn og forebygge, sier justis- og beredskapsministeren.

- Vi må ikke bruke all innsats på å reparere, legger han til.

Anundsen sparker også til radikaliseringsplanen som den forrige regjeringen la fram i 2010, som han mener var fylt med gode intensjoner, men var for vag og ga for få konkrete resultater.

Tiltakene i den nye planen involverer blant annet politiet, barnevernet, skolen, helsevesenet, fritidsklubber, Arbeids- og velferdsforvaltningen, utlendingsforvaltningen og kriminalomsorgen.

Lokale politikontakter Ansvaret for å forebygge blir lagt på politidistriktene. Der skal egne kontaktpersoner være kjernen i det lokale forebyggingsarbeidet.

 - Disse forebyggingskontaktene skal ha kunnskap om effektive tiltak og tilgjengelige ressurser, holde dialog med Politiets sikkerhetstjeneste og lokale samarbeidsaktører, sier Anundsen.

Han sier PST fortsatt skal være den nasjonale ekspertisen på radikalisering og voldelig ekstremisme, og at kompetansen til PST nå skal trekkes inn på et tidligere tidspunkt i det lokale arbeidet.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer