REDDET: Her blir 35-åringen hentet ned med luftambulansen etter å ha falt rundt 100 meter ned fjellsiden. Turgåere i området måtte grave en landingsplass til helikopteret. FOTO: Ivar Helleberg
REDDET: Her blir 35-åringen hentet ned med luftambulansen etter å ha falt rundt 100 meter ned fjellsiden. Turgåere i området måtte grave en landingsplass til helikopteret. FOTO: Ivar HellebergVis mer

Lå hardt skadd i to timer og ventet på luftambulansen

En erfaren skigårer (35) er alvorlig skadet etter at han falt ned en 100 meter lang fjellskrent i Jotunheimen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): En 35 år gammel mann fra Bergen ble alvorlig skadet da han falt ned en 100 meter lang fjellskrent. Mannen gikk på ski vest i Jotunheimen sammen med Bergen turlag da ulykken skjedde. Turgruppen var på vei opp fjellet Store Ringstind.

- Stien opp til fjellet går forbi et område med et bratt heng. Mannen hadde uflaks på feil sted. Han mistet fotfeste og sked utfor, forteller Einar Grieg, daglig leder i Bergen turlag til Dagbladet.

Var bevisst etter falletUlykken skjedde lørdag ettermiddag. Hovedredningssentralen ble varslet om ulykken klokken 13.

Mannen falt utfor fjellsiden og raste ned et 100 meter langt heng som blir gradvis brattere. Fjellsiden var belagt av snø, men flere steder stakk steiner opp.

35-åringen ble liggende bevisst og svært forslått i bunn av fjellsiden.

- De andre i turgruppen løp ned til mannen, fikk stabilisert ham og pakket ham inn i varme klær. De var hos 35-åringen helt til luftambulansen kom to timer senere, sier Einar Grieg.

Gravde landingsplass for helikopteretDet var ikke dekning i området der mannen falt, og turgåerne måtte derfor løpe til et område hvor mobilen virket. De jobbet også med å grave en landingsplass for helikopteret i dalbunnen like ved der mannen lå skadet. Flere skigåere i området hjalp til, også fra andre turgrupper enn fra Bergen turlag.

- Vi synes dette er veldig leit. Jeg kjenner personlig mannen som falt. Han er en erfaren turgåer og har vært på mange turer med oss. Her hadde han ekstremt uflaks, sier Grieg.

Han opplyser at 35-åringen oppførte seg helt normalt i forkant av fallet, og at det ikke er noe som tyder på at han fikk en illebefinnende.

- Tilstanden er alvorlig
35-åringen ble først fraktet i luftambulanse til Turtagrø hvor han fikk behandling for skadene. Derfra ble han fraktet videre til Haukeland universitetssykehus.

- Mannens tilstand er alvorlig, Geir André Bakke, kommunikasjonsrådgiver på Haukeland universitetssykehus til Dagbladet.

Ivar Helleberg som gikk tur i området da ulykken skjedde, roser luftambulansen og personer med medisinsk kompetanse på stedet for svært god innsats. Han ønsker ikke å si noe ytterligere om det som skjedde.

- Ikke en farlig turEinar Grieg i Bergen turlag presiserer at skituren til toppen av Store Ringstind ikke regnes som en farlig tur. Fjellet ligger 2124 meter over havet.

- Dette er en av de mest populære skiturene nå på våren, og turen er ikke spesielt krevende, sier Grieg.

IKKE ET FARLIG OMRÅDE: Daglig leder for Bergen turlag, Einar Grieg, forteller at området hvor mannen falt ikke regnes som farlig. Foto: Bergen turlag
IKKE ET FARLIG OMRÅDE: Daglig leder for Bergen turlag, Einar Grieg, forteller at området hvor mannen falt ikke regnes som farlig. Foto: Bergen turlag Vis mer