- La helsekøene øke

Landets regionssykehus går mot rekordunderskudd. Kommer det ikke penger, må tilbudet kuttes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De fire regionssykehusene krever nå en halv milliard mer for neste år fra staten for å unngå kutt i tilbudet. De mener ny og dyr teknologi, stadige nye pålegg fra politikerne og manglende finansiering setter de i en lei klemme.

Dramatisk

- Det spesielle ved dagens situasjon er størrelsen på underskuddet. Dette er en dramatisk forverring. Politikerne kommer med stadige pålegg om nye satsninger, men finansierer de ikke tilstrekkelig. Og statens priser for behandling av enkeltpasienjter er for lav, sa Egil Haugland, direktør ved Haukeland sykehus som i dag ankom oslo sammen med sine kolleger ved Ullevål og regionssykehusene i Trondheim (Rit) og Tromsø (RiTø) for «å markere alvoret i situasjonen».

- Dropp ventetidsgarantien

De fire sykehusdirektørene var skjønt enige i at det manglet både polisk vilje og evne til å gjøre noe med problemene. «Vi lever i to helt forskjellige verdener», sa Knut Schrøder fra RiTø, som mente politisk mot var det om måtte til.

- En mulighet ville vært å fjerne ventetidsgarantien. Det ville vært et eksempel på politisk mot. Å overholde denne er dyrt.

For kommer det ikke mer penger, må tilbudet kuttes. Nå er det effektivisert inn til beinet, mente Haugland.

- Dette er en situasjon ingen egentlig har ønsket seg. Vi har ikke fått noen signaler fra politikerne om at de ønsker nedbygging av sykehusene, og meningsmålinger viser at folk mener helse er en av de områdene det bør satses på.