- La hemmelig plan mot kameratgjengen i sommer

Politiet skal ha hatt full kontroll på alle de siktedes bevegelser og handlinger da de i forrige uke pågrep og siktet fire Lyngdal-menn for drapet på Tina Jørgensen i 2000.

DREPT: Tina Jørgensen ble drept i 2000. Først siktet politiet hennes tidligere kjæreste, men han ble renvasket i 2002. Først 15 år etter har politiet fått et stort gjennombrudd i saken, etter at fire menn ble pågrepet og siktet for drap eller medvirkning til drap onsdag og torsdag i forrige uke. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
DREPT: Tina Jørgensen ble drept i 2000. Først siktet politiet hennes tidligere kjæreste, men han ble renvasket i 2002. Først 15 år etter har politiet fått et stort gjennombrudd i saken, etter at fire menn ble pågrepet og siktet for drap eller medvirkning til drap onsdag og torsdag i forrige uke. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER / OSLO (Dagbladet): Dagbladet får bekreftet fra flere kilder at pågripelsene av de fire siktede i Tina Jørgensen-saken var nøye planlagt da politiet gikk til aksjon forrige uke.

Politiet har siden i sommer jobbet med å kunne gå til det steget å pågripe de fire mennene fra Lyngdal som er siktet for drap eller medvirkning til drapet på Tina Jørgensen høsten 2000. De fire er nå varetektsfengslet.

Bevisst taktikk
Etter hva Dagbladet får opplyst var det ikke tilfeldig taktikk å pågripe de fire på forskjellige tidspunkt.

Politiet skal ha hatt kontroll på de tre som sist ble pågrepet etter at den første pågripelsen ble offentlig kjent. Politiet skal over lengre tid ha fulgt med på mennenes bevegelser, og ifølge Dagbladets kilder skal politiet ha hatt mulighet til å drive elektronisk avlytting av mennene, blant annet over telefon, sms og e-poster.

Politiets plan skal ha vært at mennene skulle røpe seg da det ble kjent at en av de fire var arrestert.

Dagbladet er ikke kjent med hva slags kommunikasjon det var mellom de siktede etter at førstemann ble pågrepet. Flere kilder bekrefter at politiet hadde full kontroll over de tre. Og at det var nøye planlagt i hvilke rekkefølge de fire skulle tas.

Mannen som først ble arrestert skal ha forklart seg i detalj hva han vet om saken. Dagbladet får også opplyst at han skal ha fortalt politiet hvor ugjerningen skal ha funnet sted.

Alle de fire siktede nekter straffskyld.

I sommer skal en av de siktede ha tilstått drapet overfor en kamerat, som igjen skal ha tipset Tinas mor, Torunn Austdal Rasmussen, 7. juni i år.

Onsdag morgen 09.40 pågrep politiet en 36 år gammel mann fra Lyngdal. Pågripelsen og siktelsen av mannen ble først kjent torsdag formiddag, før politiet pågrep tre andre fra mannens vennekrets.

16.15 på torsdag meldte en 36-årig mann seg for politiet i Kristiansand, før politiet 17.55 og 19.50 pågrep de to andre som nå er siktet i drapssaken.

Drapet på Tina Jørgensen har vært en uløst gåte i 15 år. Etter at politiet fikk tipset i sommer, skal de ha drevet en omfattende etterforskning. Dagbladet får opplyst at politiet etter en nøye vurdering mente mannen som først ble pågrepet var det svakeste leddet i gruppa, og pågrep ham for å få ut informasjon og for å observere de medsiktedes reaksjoner.

Rogaland-politiet ønsket i går kveld ikke å kommentere Dagbladets opplysninger.

Avhørt om bevegelser
Dagbladet har konfrontert forsvarerne til de siktede i saken med opplysningene om at politiet skal ha planlagt aksjonen, hatt tilgang til kommunikasjonskontroll og pekt ut siktede nummer én som det svakeste leddet.

- Det er ikke noe jeg kan kommentere, sier advokat Trond Wåland til Dagbladet.

Han forsvarer siktede nummer to i saken, som meldte seg selv på politihuset i Kristiansand.

- Siktelsen mot min klient må bero på en misforståelse, sier advokat Olav Sylte, som forsvarer 39-åringen som ble pågrepet sist av de fire.

- Han har blitt avhørt om tidsrommet fra da førstemann ble pågrepet og til han selv ble pågrepet, sier Sylte, som ikke ønsker å kommentere Dagbladets opplysninger.

Ikke møtt sin klient Advokat Thomas Randby ved advokatkontoret Elden representerer 36-åringen som var tredjemann som ble pågrepet. Han har foreløpig ikke møtt sin klient, og ønsker ikke å kommentere saken.

Dagbladet var i kontakt med advokat Odd-Rune Torstrup i går. Han representerer 36-åringen som var den første av de fire som ble pågrepet.

- Jeg har taushetsplikt, og ønsker ikke å gi noen kommentar, sier Torstrup til Dagbladet.