- La hunden bli igjen hjemme

I Bergen har det kommet forslag om å forby hundeparkering utenfor butikker etter at et barn ble bitt. Rådet er å la hunden være igjen hjemme når du skal handle.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er ansvarsløst å binde hunder utenfor butikker og så gå fra dem. Usikret hundeparkering burde vært forbudt, sier Rune Fjellanger, til Bergens Tidene.

Han er biolog, hundetrener og eier av Fjellanger Hundeskole.

Hunder kan bite

Foranledningen er at et lite barn ble skambitt av en hund bundet utenfor en butikk i helga. Og det er ikke første gang dette har skjedd i byen.

- De færreste hundeeiere tror at hunden deres vil bite mennesker, aller minst et barn. Mange har derfor ikke tenkt over hva som kan skje i en gitt situasjon mens hunden er alene, sier Fjellanger, som understreker at hundeparkering er farlig.

Hunder mistolker menneskers signaler

Hundene kan mistolke signalene fra mennesker som bøyer seg ned og vil ha kontakt:

- Hunder kan tolke kroppsspråket vårt som en trussel og bli redd. Hadde hunden hatt sjansen, ville den prøvd å komme unna. Men den kan ikke stikke av fordi den står bundet.

Et smil, stirring inn i øynene og å ta på hundens nakke kan være oppførsel som gjør hunden redd.

Sterke reaksjoner

Fjellangers utspill har fått flere av avisens leserne til å reagere kraftig.

- Bortsett fra tjenestehunder burde det vært forbudt å holde bikkjer i byer og bynære områder. Bikkjer lukter vondt, de biter, bjeffer og driter over alt, skriver en inn til debatten.

Og det kan også gå ut over hundene:

- Hunden kan rett og slett bli ødelagt av at vi tobente ikke klarer å tenke hvordan det er å være fastbundet og redd, skriver en annen innsender.

Ikke ta med hunden på handletur

Fjellangers råd er å finne et skjermet sted å binde hundene på. Man må hindre at kjæledyra kommer i kontakt med små barn. Og butikkene må slutte å sette opp innretninger for hundeparkering foran inngangen.

- Poenget er at barn skal ha lov å ferdes over alt. Hundeeierne må ta ansvaret for at barn ikke blir bitt. Min anbefaling er at man lar hunden være igjen hjemme når man skal handle, sier den erfarne hundetreneren.

Hva mener du må gjøres for å unngå slike hundetragedier? Delta i debatten!

MENNESKETS BESTE VENN:</B> Men noen ganger misforstår vi hverandre. Hunden kan føle seg truet av kontaktsøkende mennesker. Det kan føre til at hunder biter mennesker.