Lå i koma i fem uker

For fem år siden ble Runar Johannessen (29) slått i bakken av en fremmed på et utested i Oslo. De siste fem årene har han trent hardt for å få det livet han hadde før han ble utsatt for blind vold.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Andre 30-åringer lever et liv som følge av hva de har gjort hele livet. Mitt liv som 30-åring er en følge av det jeg har gjort de siste fem årene, sier Runar, som er sønn til Jan Vincents Johannessen, direktør ved Radiumhospitalet.

Til tross for det som skjedde; Runar hater ikke. Han er ikke bitter. Selv om han måtte kutte ut medisinstudiene i Ungarn og har brukt det meste av de siste fem årene på å trene seg opp igjen.

Helt mørkt

Runar kan ikke huske mye av det som skjedde på et utested i Oslo natt til søndag 9. mai i 1993. Alt som skjedde like før og etter overfallet er helt mørkt. Men Runar er blitt fortalt at han fikk et slag i hodet av en som han hadde pratet kort med.

Slaget sendte ham med hodet først i asfalten utenfor utestedet. Deretter bar det i ambulanse til Legevakta i Oslo. De sendte ham videre til Bærum sykehus. Ingen skjønte hvor alvorlig situasjonen var før Runar falt i koma og ble sendt videre til Rikshospitalet.

- Jeg lå i koma i fem uker. Da jeg våknet, kunne jeg verken snakke eller bevege meg, forteller Runar.
Til sammen var han på Rikshospitalet i tre måneder. Deretter fulgte tre måneder på Sunnaas sykehus. Voldsmannen har han bare truffet under rettssaken som fulgte.

- Da følte jeg egentlig ikke noe spesielt, sier Runar.

Korttidsminne

- En del av balansenervene i hodet var ødelagt. Korttidsminnet lik null. Jeg måtte trene meg opp igjen, sakte men sikkert. Gradvis ble jeg i stand til å snakke. Etter å ha brukt både rullestol og gåstol kunne jeg også gå og løpe litt.

I dag trener han apparater og ergometersykkel i et helsestudio flere ganger i uka. Korttidsminnet er trent opp fra null til 70 prosent av det normale.
Men fra skolesekken ringer den elektroniske notatblokka. Blir det mye å huske på, tar han den i bruk. Han har utviklet egne hukommelsesteknikker som skal hjelpe ham i hverdagen.

Spark i baken

- Minnet om fortida og livet før jeg ble 25, gir meg et spark i baken for å jobbe videre.

Nå konsentrerer Runar seg om framtida. I høst begynte han på fotolinja ved Sogn videregående skole etter en lærlingeperiode som fotograf. Målet er å bli profesjonell studiofotograf.

- Jeg tar utgangspunkt i det livet jeg har i dag og gjør det beste ut av det.

<B>BLIND VOLD:</V> Runar Johannessen (29) har jobbet hardt for å komme seg etter at et slag ved et utested sendte ham i koma for fem år siden.