Lå i veien med bruddskader og åpne sår: - Hjerteskjærende

En tungbilsjåfør skal ha kjørt over flere reinsdyr fredag kveld. Istedet for å varsle politiet og Viltnemnda, skal han ha kjørt videre.

PÅKJøRT: Flere rein ble påkjørt og måtte avlives i Troms, fredag 16. februar.. Føreren stakk fra stedet. Video: Marianne Kvernmo Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Fredag kveld var Marianne Kvernmo (23) på vei til stallen og hesten hun passer i Skulsfjord i Tromsø. Plutselig la hun merke til en mann som sto midt i veien og viftet med armene.

REINSDYR: Tre reinsdyr lå i veibanen da Marianne ble stoppet av en annen bilist. Foto: Marianne Kvernmo
REINSDYR: Tre reinsdyr lå i veibanen da Marianne ble stoppet av en annen bilist. Foto: Marianne Kvernmo Vis mer

- Jeg stoppet og spurte hva som hadde skjedd. I det jeg sa det, så jeg at det lå rein strødd utover veien framover. Jeg spurte om han har ringt viltnemnda, og mannen svarte at han stod på telefonen med politiet, sier Kvernmo til Dagbladet.

Saken ble først omtalt i iTromsø.

Åpne sår og beinbrudd

Ifølge Kvernmo fortalte mannen at han hadde kjørt rett bak en tungbil, og hadde blitt vitne til at sjåføren skal ha kjørt ned flere reinsdyr.

Tungbilen hadde kjørt videre.

- Så kom det flere biler, og jeg hoppet ut av bilen min for å stanse disse, slik at dyra ikke skulle reise seg opp, sier Kvernmo.

Kvernmo forteller at hun har en far som jobber i Viltnemnda, og at hun har vært med sin far for å avlive dyr flere ganger.

- Om de reiser seg får de enda mer vondt. De lå der med forskjellige beinbrudd og åpne sår, sier hun.

SKADET: Med åpne sår og bruddskader ble tre reinsdyr liggende igjen i veien. Foto: Marianne Kvernmo.
SKADET: Med åpne sår og bruddskader ble tre reinsdyr liggende igjen i veien. Foto: Marianne Kvernmo. Vis mer

Hendelsen blir etterforsket

Politiet og reineier kom fram til stedet etter en liten stund, og reineier avlivet de skadde dyrene.

- Tungbilen kjørte bort til et utsiktspunkt ikke langt unna, hvor mange turister ser på Nordlyset. Det er en slags blindvei, forklarer Kvernmo.

- Han skrudde av lysene på bilen. Det så ut som han hadde sett oss og skjønte at det var galt å stikke av uten å varsle. Den ene politimannen kjørte etter tungbilsjåføren og tok en prat med han, sier hun videre.

Politiet i Troms har bekreftet at en sjåfør blir etterforsket for hendelsen.

- Et av forholdene som etterforskes er om han har stukket av eller forlatt skadde dyr, sier operasjonsleder Karl Erik Thomassen til iTromsø, som minner på at det er meldeplikt ved slike hendelser.

Det er uenighet om hendelsesforløpet, og politiet har ennå ikke har konkludert om sjåføren de etterforsker har kjørt på dyrene eller stukket av, skriver avisa.

- Ikke menneskelig

Etter å ha blitt kontaktet av politiet måtte reineier Per Kitti avlive dyrene.

- Det var noen brukne bein. En hadde brukket ryggen, en annen hadde bekkenbrudd, sier Kitti til Dagbladet.

Reineieren snakket selv med sjåføren som er mistenkt i saken.

- Han nektet jo pent, og jeg vil ikke være påståelig, men sannsynligvis var det han.

- Det er ikke menneskelig, sier Kitti om å la dyrene ligge igjen slik uten å ta ansvar. Han forteller at han har opplevd slikt i mange år.

- Det er hjerteskjærende. Det hadde vært mye bedre om han bare hadde varslet med en gang. Så hadde de slippet å ligge der og lide. Jeg blir skikkelig sint over at folk kan gjøre noe slikt, sier Marianne Kvernmo.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer