Eksplosjon i Istanbul:

- La igjen bag rett før

Tyrkias justisminister Bekir Bozdağ opplyste søndag kveld at en kvinne satt på en benk i 45 minutter før hun reiste seg, la fra seg bagen og forlot området i Istanbuls største handlegate. Kort tid etter smalt det.

EKSPLOSJON: Det har vært en kraftig eksplosjon på Taksim-plassen i Istanbul, og ifølge ubekreftede meldinger i sosiale medier er det flere drepte og sårede. Video: Twitter Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Minst seks personer ble drept og 81 ble såret da en bombe gikk av ved Taksimplassen i Istanbul søndag formiddag.

Søndag kveld sa president Recep Tayyip Erdogan og visepresident Fuat Oktay at det var en kvinne som var etterlyst og mistenkt for å stå bak.

Natt til mandag kunngjorde Tyrkias innenriksminister Süleyman Soylu at personen som etterlot bomben er pågrepet, melder Reuters.

Mandag morgen sier han at 22 personer er pågrepet etter angrepet, ifølge Reuters.

PÅGEREPET: En person er pågrepet og mistenkt for å så bak eksplosjonen i Istanbul søndag ettermiddag. Foto: Can Ozer / AP / NTB
PÅGEREPET: En person er pågrepet og mistenkt for å så bak eksplosjonen i Istanbul søndag ettermiddag. Foto: Can Ozer / AP / NTB Vis mer

- La igjen bag

Den store eksplosjonen skjedde klokken 16.20 lokal tid på hovedgata i Istiklal i Istanbul, nær Taksimplassen. Mange mennesker beveget seg i området da hendelsen skjedde

Avisene Sondakika og Sabah skriver at eksplosjonen ble filmet av et overvåkingskamera, og at en kvinne la igjen en bag på stedet noen få minutter før bomben gikk av.

Tyrkias justisminister Bekir Bozdağ opplyste søndag kveld til TV-kanalen A Haber at kvinnen satt på en benk i 45 minutter før hun reiste seg, la fra seg bagen og forlot området.

- Eksplosjonen skjedde som følge av at en gjerningsperson, en kvinne, detonerte en bombe, har Tyrkias visepresident Fuat Oktay sagt til avisen Cumhuriyet.

UNDERSØKELSER: Rettsmedisinere på stedet etter eksplosjonen i Istanbul søndag kveld. Foto: Francisco Seco / AP / NTB
UNDERSØKELSER: Rettsmedisinere på stedet etter eksplosjonen i Istanbul søndag kveld. Foto: Francisco Seco / AP / NTB Vis mer

- Lukter terror

Etter angrepet sa Tyrkias president, Recep Tayyip Erdogan, at angrepet «lukter av terrorisme».

Ifølge AFP har visepresident Fuat Oktay uttalt at terrorisme etterforskes, og at en kvinnelig selvmordsbomber sto bak angrepet.

- Vi ser på dette som et terrorangrep, som følge av at en gjerningsmann, som vi tror er en kvinne, detonerte bomben, sa han i en uttalelse ifølge CNN.

PANIKK: Bilder delt på sosiale medier viser blodige mennesker som ligger på bakken, og andre som løper fra stedet. Foto: TikTok/@jesus2074 / Reuters / NTB
PANIKK: Bilder delt på sosiale medier viser blodige mennesker som ligger på bakken, og andre som løper fra stedet. Foto: TikTok/@jesus2074 / Reuters / NTB Vis mer

Løper fra stedet

Ifølge vitneforklaringer til tyrkiske medier var smellet enormt og skal ha blitt hørt i flere bydeler.

Bilder delt på sosiale medier viser blodige mennesker som ligger på bakken, og andre som løper fra stedet.

Tyrkias innenriksminister Suleyman Soylu hevdet natt til søndag at Det kurdiske arbeiderpartiet (PKK) står bak eksplosjonen i Istanbul søndag ettermiddag.

- Ifølge vår etterforskning er terrororganisasjonen PKK ansvarlig, sa Soylu.

PKK er blant annet terrorlistet av EU.

ANKLAGER: Tyrkias innenriksminister anklager kurdiske PKK for å stå bak eksplosjonen. Myndighetene kaller det en terrorhandling. Foto: Emrah Gurel / AP / NTB
ANKLAGER: Tyrkias innenriksminister anklager kurdiske PKK for å stå bak eksplosjonen. Myndighetene kaller det en terrorhandling. Foto: Emrah Gurel / AP / NTB Vis mer

Sjokkerende bilder

Reaksjonene fra omverdenen har ikke latt vente på seg etter eksplosjonen, og flere toppledere og politikere har uttrykt sin støtte til Tyrkia, skriver NTB.

- Sjokkerende bilder fra Istanbul. Mine tanker og dypeste kondolanser går til alle de berørte og det tyrkiske folket. Nato står i solidaritet med vår allierte Tyrkia, skriver Natos generalsekretær Jens Stoltenberg på Twitter.

Norges utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) sier hun er forferdet over angrepet i Istanbul.

- Våre tanker går til ofrene og pårørende. Norge står sammen med Tyrkia i denne vanskelige tiden, skriver hun på Twitter.

UD: - Uoversiktlig

Norsk UD sa søndag at de foreløpig ikke har indikasjoner på at nordmenn er rammet.

UD anbefaler norske borgere i Istanbul å følge de lokale myndighetens anbefalinger, unngå store folkemengder og utvise årvåkenhet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer