La igjen verktøy slik at fangene kunne komme seg ut

I tilfelle noe skjedde med Josef.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ZEILLERN (Dagbladet.no): På en pressekonferanse i ettermiddag fortalte oberst Franz Polzer fra kriminalpolitiet i delstaten Niederösterreich detaljert om hvordan Josef Fritzl (73) greide å skjule sin hemmelige familie.

- Fengselet ligger i vinkel under huset. For å komme inn dit, må man ned trappa, gjennom et lagerrom, et rom hvor sentralfyren står og et arbeidsrom, før man kommer til verkstedet, hvor det står en hylle mot den ene veggen. Denne må delvis nedmonteres, før det er mulig å nå fram til det siste hinderet, som er en elektronisk innrettet branndør. Den er en meter høy og 60 centimeter bred, forklarer Polzer og utdyper:

- Den er gjort av blikk. Vi går ut fra at Josef Fritzl hadde montert den inn, allerede før Elisabeth ble lurt ned i kjelleren, dopet og lagt i håndjern - for 24 år siden.

La igjen verktøy

Han forteller at solide dører, lukket med sylinderlåser, skiller hvert værelse. Alt dette blir nå undersøkt av det østerrikske kriminalpolitiets tekniske eksperter i Wien.

- Josef Fritzl har selv påstått overfor etterforskerne at han hadde lagt igjen verktøy, slik at døra med den elektroniske låseanordninger skulle være mulig å åpne for de innesperrede - i fall noe skulle tilstøtte ham.

- Dypfryser, kjøleskap og vaskemaskin gjorde det mulig for fangene å holde ut i flere uker av gangen, uten at Josef Fritzl - eller noen andre - var nødt til å besøke dem. Forutsetningen for at det hele skulle gå bra, var selvsagt at strømtilførselen ikke sviktet, sier oberst Polzer.

Kunne ha gjort alt selv

AVVISER MEDHJELPER-SPEKULASJONENE: Josef Fritzl har ved flere anledninger de siste årene reist på ferie, blant annet flere tre uker lange opphold i Thailand. Politiobsert Franz Polzer avviser likevel at 73-åringen kan ha hatt medhjelpere. Kjelleren inneholdt matforråd, slik at den lille familien kunne greie seg alene i flere uker. Foto: REUTERS/SCANPIX
AVVISER MEDHJELPER-SPEKULASJONENE: Josef Fritzl har ved flere anledninger de siste årene reist på ferie, blant annet flere tre uker lange opphold i Thailand. Politiobsert Franz Polzer avviser likevel at 73-åringen kan ha hatt medhjelpere. Kjelleren inneholdt matforråd, slik at den lille familien kunne greie seg alene i flere uker. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer

Fritzls private fangehull ble for lite, etter hvert som hans datteren fikk flere og flere barn fordi han til stadighet voldtok henne.

- Stedet ble overfylt. Derfor begynte Fritzl å bygge ut fengselet. Han slo tilsynelatende ut vegger og dører inn til noen mindre rom som lå ved siden av. Vi har fortsatt ikke full oversikt over hvordan byggearbeidene er blitt utført.

- Men vi vet nå at han brukte moderne betongskum, et materiale som er lett å bære og lett å arbeide med. Dette sannsynliggjør også at han faktisk kan ha utført alt sammen uten hjelp fra andre. Vi i politiet fortsetter nå undersøkelsene av åstedet, med en gruppe på 20 spesialister, i tillegg til 10-15 etterforskere som arbeider på andre områder.

Videre etterforskning

I tida framover skal politiet oppsøke og avhøre de om lag 100 menneskene som i kortere eller lengre perioder har vært bosatt i Ybbsstrasse 40 gjennom de siste 24 årene.

- Kanskje noen av dem har sett eller hørt ting som kan være av interesse for etterforskningen. Etterforskningen kommer til å vare i mange måneder. Men i hovedtrekk, mener vi at saken nå er oppklart, sier Franz Polzer.

Statsadvokat Gerhard Sedlacek opplyser at Josef Fritzls forsvarsadvokat i går ettermiddag ga politiet beskjed om at klienten hans ikke ønsker å forklare seg ytterligere om saken i nærmeste framtid.

La igjen verktøy slik at fangene kunne komme seg ut