La inn omstridt sitat 10 minutter før publisering

Samme dag som saken ble publisert, fjernet VG-journalist Lars Joakim Skarvøy, Sofies (27) beskrivelser fra saken. Men kort tid før publisering ble det omstridte sitatet lagt inn.

SITATUENIGHET: Lars Joakim Skarvøy og Sofie er ikke enige om bakgrunnen for det omstridte sitatet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
SITATUENIGHET: Lars Joakim Skarvøy og Sofie er ikke enige om bakgrunnen for det omstridte sitatet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag kveld la VG fram rapporten med evalueringen av hvordan redaksjonen håndterte saken rundt videoen av en dansende Trond Giske på Bar Vulkan.

I rapporten går VG i detalj gjennom kontakten mellom journalisten Lars Joakim Skarvøy og kvinnen på dansevideoen, Sofie (27).

Spesielt fokus rettes det mot det Sofie, som i saken er anonym, blir sitert på:

«Vi danset og hadde det hyggelig, så ble det litt mye, så jeg og venninnen min dro derfra».

Det er spesielt den midterste delen, «så ble det litt mye», som har vært bestridt i ettertid.

La inn tenkt sitat

Bakgrunnen for saken er at VG onsdag 20. februar får et tips om den aktuelle videoen. Det leder etter hvert til at Skarvøy får kontakt med kvinnen som er filmet i videoen. Han avtaler et møte med henne på McDonald's på Grünerløkka samme kveld.

I rapporten kommer det også fram at på bakgrunn av Skarvøys innledende kontakt med kvinnen, oppretter hans kollega, Marie Melgård, en artikkelkladd, der hun skriver om konteksten for dansingen, «men ikke at kvelden i seg selv var upassende».

I kladden legger hun også inn et tenkt sitat.

- Det var upassende oppførsel.

«Om dette sitatet forklarer Melgård: Meningen var at Skarvøy seinere, når han var tilbake på kontoret, skulle oppdatere manuset med det Sofie ønsket at vi kunne gjengi. I begynnelsen av manuset står det fortsatt: 'Til info: Jeg bare kladder'», heter det i rapporten.

I et møte med redaktørene 22. mars forklarer Melgård at hun la inn sitatet fra Sofie som «en placeholder i påvente av et ekte sitat fra samtalen».

Hun forteller at hun like gjerne kunne skrevet «- xxx, sa kvinnen».

Fjerner Sofie fra saken

I 12-tida samme dag som saken blir publisert, dagen etter møtet på McDonald's, snakker Skarvøy og Sofie sammen på telefon. Skarvøy har tidligere på dagen fått vite at Sofie har opplevd møtet de to hadde dagen i forveien som ubehagelig.

Ifølge Skarvøys gjengivelse sier Sofie at hun ikke opplevde møtet som ubehagelig. Likevel endrer Skarvøy manus, der han har lagt inn Sofies sitat og foranledningen til dansingen, halvannen time seinere.

«Han fjerner hele sekvensen som beskriver foranledningen til dansingen, samt kvinnens sitat. All kontakt mellom VG og kvinnen redigeres ut av manus, etter ønske fra Sofie, opplyser Skarvøy», står det i VGs rapport.

Sitatet Skarvøy fjerner er: - Vi hadde det hyggelig og danset, men på slutten ble det ukomfortabelt, så vi gikk derfra.

IKKE IVARETATT: Tora Bakke Håndlykken, nyhetsredaktør i VG, sier de beklager måten kvinnen i Giske-videoen er håndtert som kilde. Reporter: Angelica Hagen. Video: Malene Storrusten / Dagbladet Vis mer

Sofie foreslår å endre sitatet

18.27 samme kveld, en drøy time før saken publiseres, ringer Sofie Skarvøy. Journalisten spør da Sofie om hva hun tenker om sitatet.

«Ifølge Skarvøy er hun ikke veldig 'giret', men sier hun skjønner at dette er en sak», står det i rapporten.

Sofie skal da, ifølge Skarvøy, spesifisere at det er ordet «ukomfortabelt» hun synes er ugreit.

«Hun foreslår selv å endre det til 'litt mye', ifølge Skarvøy».

Sofie spør så om ikke bare første leddsetningen kan bli stående, noe Skarvøy mener vil være litt rart.

«Hun spør om han kan lese opp hele saken for henne, oppgir han. Skarvøy leser manuset. Han opplever at hun ikke har noen innvendinger».

Sitatet legges inn like før publisering

Den siste kontakten mellom de to før publisering er klokka 19.26. Da gir Sofie igjen uttrykk for at hun synes sitatet er ugreit.

«Ifølge Skarvøy sier han at VG kan skrive det indirekte, noe hun ikke synes er noen god løsning. Ifølge Skarvøy sier hun til slutt: 'Du, det er greit. Bare bruk det sitatet'».

Klokka 19.31 legger Skarvøy Sofies sitat inn i manus. Ti minutter seinere, 19.41, publiseres saken.

Sofies er ikke enig i Skarvøys beskrivelse av kommunikasjonen dem imellom.

«Etter gjennomlesing av denne rapporten 26. mars avviser Sofie at hun sa «du, det er greit. Bare bruk det sitatet», står det i en merknad i rapporten.

I et intervju med TV 2, som utløste hele VGs interne gransking, ga Sofie også en annen versjon av hendelsene enn Skarvøy.

- Da han leste opp artikkelen for meg, sa jeg klart fra om at han måtte fjerne den delen av sitatet, har Sofie fortalt.

Hun opplevde at Skarvøy argumenterte mot henne hele tiden, og hun opplevde at han ikke hørte på henne.

- Jeg var fortvilet og jeg ga opp. Til slutt sa jeg «bare skriv hva du vil, for det hjelper uansett ikke hva jeg sier», sier Sofie.

FLERE FEIL: Rapporten viser at det har blitt begått flere feil i denne saken, og det er det opp til redaksjonen å ta lærdom av, mener styreleder i VG Torry Pedersen. Han mener likevel en redaktør må få begå feil. Reporter: Angelica Hagen og Johannes Fjeld. Video: Malene Storrusten / Dagbladet Vis mer

- Hadde bestemt seg på forhånd

I VGs rapport gjengis også en samtale mellom nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken og Sofie ei uke etter publisering av saken. Håndlykken ønsker å få klarhet i Sofies kontakt med VG.

«Sofie beskriver kontakten med Skarvøy som et møte med en journalist som hadde bestemt seg på forhånd, og så skulle hun bare passe inn i saken. Hun sier hun eksplisitt sa ifra gjentatte ganger om at hun opplevde kvelden som uproblematisk, men opplevde at han ikke ville høre», står det i rapporten.

I et intervju som ble publisert onsdag kveld sier Skarvøy til NRK at han har tatt stor lærdom av saken, og at han erkjenner at han ikke ivaretok Sofie på en god måte.

- Jeg presset henne for hardt til å bli en del av denne saken med et sitat som hun hadde gitt meg, sier Skarvøy.

Han står fast ved at han ikke har feilsitert Sofie.

- Jeg kan ikke svare på hvorfor hun forteller en annen versjon av hva hun fortalte meg nå, enn det hun fortalte meg i de samtalene vi hadde sammen, sier Skarvøy.

Det omstridte sitatet har i ettertid blitt fjernet fra artikkelen.

Som følge av VGs interne evaluering har Skarvøy blitt enig med VG om at han tar seks måneders permisjon med lønn.

- I løpet av den tiden så skal vi avklare hva slags rolle han kommer tilbake til etter permisjonen, sier VGs nyhetsredaktør Tora Håndlykken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer