- La innvandrere ta jobbene nordmenn ikke vil ha

Arbeids- og administrasjonsminister Victor D. Norman vil åpne grensene. - Ufaglærte innvandrere er mer villige til å ta jobber nordmenn ikke vil ha.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norman ønsker mer arbeidsinnvandring. Det mener han vil gi mer dynamikk i arbeidsmarkedet.

- I det legger jeg rett og slett en større villighet til mobilitet, til å ta jobber nordmenn ikke lenger vil ha, og til å jobbe på ukurante tidspunkter, sa han på en konferanse om arbeidsmarkedsforskning i Oslo i dag.

Norman frykter ikke at dette vil føre til sosial dumping, billig arbeidskraft som presser lønninger og velferdsnivå ned.

- Vi har sterke arbeidstakerorganisasjoner i Norge, og en god arbeidsmiljølovgivning, sier han.

Norman vil ha økt arbeidsinnvandring helt uavhengig om det går bra eller dårlig med sysselsettingen i Norge.

- Jeg er veldig skeptisk til situasjonsbestemt arbeidsinnvandring. Alt som smaker av sveitsiske tilstander vil jeg advare mot på det aller sterkeste. Vi trenger det kulturelle mangfoldet, de kvalifikasjonene og mer dynamikk i flere deler av arbeidsmarkedet som arbeidsinnvandring gir, sier Norman.

Stoltenberg skeptisk

Påtroppende Ap-leder Jens Stoltenberg synes det blir merkelig å åpne for ufaglært arbeidsinnvandring fra områder utenfor EØS, når vi sender hjem tusentalls asylsøkere fordi de har komme til Norge på grunn av økonomiske motiver.

- Dessuten har vi store uløste oppgaver blant ufaglærte med innvandrerbakgrunn som allerede er i Norge. Vi bør og se på følgene av oppmykingen vi nylig har gjort i arbeidsinnvandringen før vi gjør endringer, sier Stoltenberg.

FOR UTLENDINGER:</B> Victor Norman vil ha flere utlendinger til Norge.