- La Jordan ta ham

Kommunalminister Erna Solberg vil ikke motsette seg at mulla Krekar blir utlevert til Jordan. Les om Indict som tipset USA om den norske mullaen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Norge godtar den forlengede fengslingen av mulla Krekar i Nederland, sier kommunalminister Erna Solberg til NRK.

- Norge godtar utlevering av Krekar til Jordan hvis det skjer i henhold til internasjonale regler.

Solberg sier videre at norske myndigheter har full tillit til at nederlandske myndigheter tar de internasjonale reglene om menneskerettigheter på alvor.

Etterforsket av Indict

Den britiske organisasjonen Indict tipset USA og Norge om mulla Krekars reiser. I forgårs leverte organisasjonen en anmeldelse til Riksadvokaten i Oslo.

På norsk betyr organisasjonens navn Tiltal. Den ble stiftet i 1997 for å bidra til at det blir etablert en krigsforbryterdomstol der medlemmer av det irakiske regimet kan rettsforfølges. Indict får omfattende pengestøtte fra amerikanske myndigheter.

- Vi var i irakisk Kurdistan i juni og møtte statsminister Salih, som nylig ble utsatt for et drapsforsøk. Mye tyder på at mulla Krekars gruppe Ansar al-Islam sto bak, sier Indicts generalsekretær Charles Forrest til Dagbladet.no.

Tidlig i juli informerte organisasjonen norske og amerikanske myndigheter om at Krekar pendlet til Norge fra de kurdiske områdene på grensa mellom Irak og Iran.

- Da vi fikk beskjed om at iranske myndigheter hadde satt Krekar på flyet til Amsterdam, ga vi straks beskjed videre, sier Forrest. Krekar ble arrestert på flyplassen i Amsterdam forrige fredag.

Brøt bånd

Indict tror iranerne etterhvert fant sin kontakt med Ansar al-Islam brysom. Samtidig mener organisasjonen Krekars geriljagruppe kan ha samarbeidet med Saddam Husseins regime i Bagdad. Det begrunner Forrest med Ansars stadige angrep på styrker fra den største kurdiske bevegelsen i det østre Kurdistan, PUK.

- Situasjonen i de kurdiske områdene har lenge vært ganske rolig. Krekars organisasjon bidrar til å destabilisere, sier Forrest. Han hevder at geriljagruppa har halshogd motstandere og skjendet helligdommer.

Leverte anmeldelse

Forrest hadde i går et møte med representanter for riksadvokat Tor-Aksel Busch i Oslo. Indicts generalsekretær vil ikke gå nærmere inn på hva samtalene dreide seg om.

Statsadvokat Ingunn Fossgard, som deltok på møtet, forteller imidlertid at britene overleverte en anmeldelse på Saddam Husseins mektige og brutale sønn Uday.

Fossgard vil ikke kommentere anmeldelsen nærmere eller forklare hvorfor den er rettet til norske myndigheter. Men hun bekrefter at Riksadvokaten også hadde et møte med Indict i sommer.

TIPSET NORGE: Organisasjonen Indict kan ha spilt en avgjørende rolle for at Mullah Krekar ble tatt.