- La Karita ta regninga

Sosiolog Hannah Helseths oppfordring til jenter som tar drosje i frykt for voldtekt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sosiolog og feminist Hannah Helseth mener politikerne må ta sin del av ansvaret for de mange voldtektsforsøkene som har vært i hovedstaden i sommer.

-  Jeg oppfordrer alle kvinner som tar taxi i frykt for voldtekt om å sende regninga til Karita Bekkemellem. Send gjerne en regning til den kommunen du bor i også.


I sommer er 38 kvinner blitt utsatt for voldtekt eller forsøkt voldtatt i Oslo. Seks kvinner er blitt brutalt voldtatt i sentrum.

Politikerne må betale

Sosiologen og Fett-redaktøren mener politikerne må betale for at de ikke har tatt seksuell trakassering og seksualisert vold på alvor.


-  Så lenge myndighetene ikke gjør noen ting for å forhindre seksualisert vold, skulle det bare mangle at de ikke betalte taxiregninger forårsaket av frykt for voldtekt.

I Dagbladet onsdag ga en rekke kjente kvinner råd om hvilke forholdsregler jenter kan ta. Flere av dem, blant andre Marte Spurkland i NRK og Samtiden-redaktør, Cathrine Sandnes, mener jenter bør ta taxi hjem når kveldsmørket kommer. SVs Inga Marte Thorkildsen vil ha jenter på selvforsvarskurs.

-  Feil fokus

MÅ TA REGNINGA: Sosiolog og feminist Hannah Helseth ber redde jenter som må ta drosje hjem om å sende regninga til likestillingsministeren. Foto: JOHN T: PEDERSEN
MÅ TA REGNINGA: Sosiolog og feminist Hannah Helseth ber redde jenter som må ta drosje hjem om å sende regninga til likestillingsministeren. Foto: JOHN T: PEDERSEN Vis mer

Helseth har som feminist i en årrekke jobbet med seksuell trakassering. Nå er hun lei av at politikerne skyver problemet foran seg.

-  Det er en politisk snarvei ut av problemet å gjøre voldtektsmannen til en slags satan, et monster. Hver eneste gang man fokuserer på voldtekt blir det snakk om overfallsvoldtekter. Faktisk er det slik at de fleste voldtektene skjer av en gutt jenta kjenner, sier hun.


-  De fleste jenter kjenner ei jente som er utsatt for seksuelt overgrep, mens nesten ingen gutter gjør det samme. Mange gutter lurer på hvordan de kan vite at jenta vil ligge med dem. De sier det er helt uaktuelt å spørre henne. Det sier noe om betingelsene for kvinner og menns seksuelle frihet.