Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

La kortene på bordet

Knutby-pastoren tilsto drap på TV.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STOCKHOLM (Dagbladet): Helge Fossmo har hele tida nektet på å ha medvirket til at Sara Svensson drepte hans kone Alexandra 10. januar i 2004. Fossmo ble likevel dømt til livsvarig fengsel. I et intervju med svensk TV4 i går kveld erkjente han medvirkning. Han hevder også at flere skal være innblandet i ugjerningen.

-  Jeg har frisknet til. Jeg levde på en løgn og vil ikke gjøre det lengre, sier Knutby-pastoren til TV4.

Drapsforsøk

-  Det ble åpnet en port som Fossmo kunne gå gjennom, forteller legen og psykoterapeuten Rigmor Robèrt til TV4. Hun har hatt samtaleterapi med Helge Fossmo det siste året.

-  Jeg skal fortelle alt jeg tidligere har tiet om hendelsene i Knutby. Jeg kommer til å legge kortene på bordet og fortelle om min delaktighet i det som har skjedd og om andre fakta jeg kjenner til.

-  Både for mordet på din hustru Alexandra og mordforsøket på Daniel Linde? spør TV4s intervjuer Karin Swärd.

-  Ja, det gjør det, sier Fossmo.

Karin Swärd spør:

ÅPNET SEG PÅ TV:  I et oppsiktvekkende intervju med svenske TV¤, erkjente Knutby-pastor Helge Fossmo medvirkning i drapet på sin kone Alexandra i 2004. Nå vil han også fortelle om drapsforsøket på naboen, Daniel Linde. Bildet er tatt i fengselet der han soner sin dom. Foto: JAN DJUSING/EXPRESSEN
ÅPNET SEG PÅ TV: I et oppsiktvekkende intervju med svenske TV¤, erkjente Knutby-pastor Helge Fossmo medvirkning i drapet på sin kone Alexandra i 2004. Nå vil han også fortelle om drapsforsøket på naboen, Daniel Linde. Bildet er tatt i fengselet der han soner sin dom. Foto: JAN DJUSING/EXPRESSEN Vis mer

-  Hva er det som gjør at du nå har kommet fram til at du vil erkjenne?

-  Siden jeg forlot Knutby har jeg gått gjennom en ganske lang og fortsatt pågående prosess. Det er både følelser, tanker, oppførsel - hele min person - som var preget av en usunn sektkultur. Langsomt har jeg frisknet til. Det har ført til jeg ser annerledes både på min rolle og andres rolle.

Sier flere er innblandet

-  Kommer du til å ta kontakt med politiet? spør TV4s reporter.

-  Det finnes kontakter. Og jeg kommer, som sagt, til å legge alle kort på bordet der, svarer Fossmo.

-  Er det slik at det var flere innblandet i forsamlingen, eller hadde kjennskap eller er det noen ting sånt du har tenkt å fortelle politiet? spør Karin Svärd i TV4.

-  Ja, det kommer jeg til å fortelle politiet. Men det er ikke noe som jeg verken nå eller i morgen kommer til å fortelle om i media og for deg. Ikke noe som media får velte seg i. Det er noe som jeg for alla innblandede parters skyld føler at jeg må si til politiet. Så får de håndtere det, avslutter den livstidsdømte Knutby-pastor Helge Fossmo i TV4-intervjuet.

Drapsdømte Sara Svensson så intervjuet med sin tidligere kjæreste Helge Fossmo på TV iinstitusjonen der hun er til behandling. Etterpå ringte hun til sin adviokat Christer Söderberg.

- Sara uttrykte stor lettelse over at Fossmo nå forteller sannheten, sier Söderberg til Expressen.

Ikke overrasket

Den norske professoren, Eva Lundgren, har de siste 18 månedene intervjuet livstidsdømte Helge Fossmo i fengselet i mer enn 100 timer. Hun er ikke overrasket over gårsdagens TV-tilståelse.

Lundgren beskriver en spennende utvikling i samtalene med Fossmo på Kumla-anstalten.

-  I begynnelsen var han teflon-Helge, preget av det han kaller sekt-syken. De siste månedene har han gradvis fått et nytt alvor over seg, sier hun. -  Helge Fossmo trener på å slutte å lyve, og å begynne å snakke sant, også når det er ubekvemt. Gårsdagens tilståelse kom ikke overraskende på meg. Den er en naturlig del av den prosessen han har gått gjennom, sier Eva Lundgren.