La kronprinsen få være i fred!

Politikerne må ligge unna kronprins Haakons kjærlighetsliv. Jeg er imot tvangsekteskap også for kongelige, sier SV-leder Kristin Halvorsen. Hun får støtte av jusprofessor Carl August Fleischer som mener kronprinsens forhold er en privatsak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jeg vil ikke blande meg opp i hans kjærlighetsliv før han går ned på knær og frir. Selv da må vi politikere ligge langt unna. Kronprinsen må selv få velge partner, og hans ønsker må vi respektere. Jeg er imot tvangsekteskap også for kongelige, sier Kristin Halvorsen til Dagbladet.

- Men kronprins Haralds forlovelse med Sonja var et tema for partilederne og regjering i 1969?

- I 1969 var det kontroversielt, men la oss håpe at det har skjedd noe på 30 år. Den døra som kronprins Harald åpnet i '69 må vi fortsatt holde åpen. Jeg anser ikke kronprinsens forhold som en politisk sak, sier SV-lederen.

Ingen av de andre partilederne på Stortinget vil si ett ord om kronprinsens forhold til alenemoren Mette-Marit Tjessem Høiby før det eventuelt tas opp av Slottet.

- Ingen kommentar, er beskjeden fra både Kjell Magne Bondevik (KrF), Odd Roger Enoksen (Sp), Lars Sponheim (V) og Carl I. Hagen (FrP).

En privatsak

Jusprofessor Carl August Fleischer støtter Kristin Halvorsen.

- Ifølge paragraf 36 i grunnloven kan ikke en kronprins gifte seg uten Kongens tillatelse. Det har vært ulike meninger om det skal være en personlig sak for Kongen eller om regjeringen skal tas med på beslutningen. Jeg mener det er opp til Kongen. Men fram til et eventuelt giftemål er kronprinsens kjærlighetsforhold en privatsak, sier Fleischer til Dagbladet.

Trusler

Den anerkjente jusprofessoren mener likevel det er naturlig og riktig at politiet undersøker Haakons nye livssituasjon.

- Hvis det er fare for kronprinsens sikkerhet, er det noe man må se alvorlig på, blant annet fordi det i neste omgang kan true rikets sikkerhet. Man kan for eksempel tenke seg kidnapping med krav som regjeringen må forholde seg til. Derfor er det viktig at man fra politiets side gjennom undersøkelser avkrefter eller avdekker slike trusler. Dernest er det naturlig at den politiske ledelse, fortrinnsvis justisministeren, blir informert slik at man kan sette inn ekstra sikkerhetstiltak hvis det er nødvendig, sier Fleischer.

tore.gjerstad@dagbladet.no