Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- La likepensjon bli årets nyord

LO vil slåss for tariffesting av tjenestepensjoner.

 LO-leder Gerd Kristiansen varslet at LO vil kreve tariffesting av tjenestepensjoner og likebehandling mellom kvinner og menn i årets tariffoppgjør.  Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
LO-leder Gerd Kristiansen varslet at LO vil kreve tariffesting av tjenestepensjoner og likebehandling mellom kvinner og menn i årets tariffoppgjør. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): LOs representantskap vedtar i formiddaga rammene for årets tariffoppgjør. LO-leder Gerd Kristiansen gjør det klart at LO vil slåss, om nødvendig med streik, for å sikre at tjenestepenasjonene blir en del av tariffavtalene.

 - Vi har en urimelighet vi er nødt til å ta tak i. I dagens system med bedriftsansvar for pensjonene vil høyere levealder for kvinner enten være høyere pensjonspremier eller lavere pensjonsdekning enn for menn.

Må endres Kjønnsnøytralitet kan bare sikres gjennom bredere pensjonsordninger som kan utligne kjønnsforskjeller på tvers av bedrifter. Vi er nødt til å kreve likepensjon, sa LO-leder Gerd Kristiansen på LOs representantskapsmøte i formiddag.

- LO har beriket språket tidligere, blant annet med solidaritetsalternativet. Hjelp oss og bidra til at l«likepensjon»blir årets nyord, sa LO-leder Gerd Kristiansen i sin innledning.

Avtalefestes Som Dagbladet skriver i dag, krever LO at tjenestepensjonene i privat sektor avtalefestes og organiseres på en mer samordnet måte enn i dag.

- Ny tjenstepensjon vil gi høyere pensjon for samme premiesatser. Målet er bredere ordninger helst på hovedorganisasjonsnivå. Ordningene styres av parene i fellesskap, heter det i vedtaket.

Kvinner og lavtlønte LO vil gjennom forbundsvise oppgjør sikre medlemmenes kjøpekraft gjennom en kombinasjon av sentrale tillegg, bedring av minstelønnssatser og garantiordninger som fremmer likelønn og motvirker lavlønn. LO vil også prioritere kvinnedominerte grupper.

Det har vært strid om oppgjørsformen. Flere forbund, som Handel og Kontor, har ment at samordnet oppgjør vil være best egnet fo rå få gjennomslag for pensjonskravet. Fellesforbundet har imidlertid fått gjennomslag for forbundsvist oppgjør.

Det betyr at det er Fellesforbundet og Norsk Industri som etter den såkalte frontfagsmodellen skal utkjempe det første slaget.
- Fellesforbundet har tidligere vist at de kan forhandle fram løsninge rpå vegne av fellesskapet. Derfor har vi tillit til at Fellesforbundet gjør det også denne gangen, sa LO-lederen.

Derfor pensjonskrav På en LO/Ap-konferanse for en uke siden viste LO-nestleder Tor Arne Solbakken hvorfor det er maktpåliggende å få gjort noe med tjenestepensjonen i privat sektor:
•Tjenestepensjonsordningene er i «fri flyt», og styrt av arbeidsgivere og forsikringsbransje. •Ytelesordningene er kilde til ustabilitet for bedriftenes økonomi. Systemet er oppstykket. De som rammes av omstilling, taper. •Arbeidsgiver kan ensidig endre ordningen. Omorganisering og konkurranseutsetting kan bety endret pensjonsordning. •Privat tjenestepensjon mangler likepensjon. Mens kvinner og menn får samme ytelser i folketrygden og i AFP-ordningen, gir private tjenestepensjoner ulike ytelser på grunn av kvinner og menns ulike levealder. Derfor krever LO en tryggere og mer forutsigbar tjenestepensjon, arbeidstakerinnflytelse over egne penger, lavere kostnder til forvaltning av pensjonene og likebehandling av kvinner og menn.

Hele Norges coronakart