- La lokk på kollisjonsspor

TROMSØ (Dagbladet): Politiet hadde opplysninger som tilsa at en norsk fregatt var i området da «Utvik Senior» gikk ned. Men det ble lagt lokk på saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det hevder tidligere lensmannsbetjent Liv Heidi Bjerkmo ved Berg og Torsken lensmannskontor. At politiet hadde opplysninger om en norsk fregatt i området var informasjon politiet fikk fra Forsvaret.

Men i ettertid har Forsvaret benektet at det befant seg norske eller utenlandske militære fartøy i området der fiskebåten forsvant.

Krangel i politiet

- Det var amper stemning og uoverensstemmelser på kontoret. Vi hadde fått vite at det befant seg en norsk fregatt i området rundt forlistidspunktet. Min kollega Olav Arne Wilsgård ønsket å forfølge sporet og blant annet ta en lakkprøve av fartøyet. Men dette ble avfeid av lensmannen på en svært hissig måte. Vanligvis var det åpenhet, og vi samarbeidet om alle saker. Men denne saken tok lensmannen hånd om aleine, sa Bjerkmo under en åpen høring i Tromsø i går.

Hun førte også protokoll for den første undersøkelseskommisjonen under flere avhør i 1978. Særlig ett avhør gjorde inntrykk. Hun følte at det ble begått et overgrep mot vitnet, fordi en radarobservasjon vitnet var svært opptatt av, ble bagatellisert.

- Sabotasje

Bjerkmo hevder at hun ble beordret til å skrive ned noe som ikke var i samsvar med hva vitnet fortalte:

- Jeg opplevde at kommisjonen gjorde hva som helst for å få bort forklaringen om radarkontakt, sier Bjerkmo, som mener radarobservasjon av fartøy på kollisjonskurs med «Utvik Senior» ikke ble tatt på alvor .

- Det som kommer fram, er helt utrolig, det satt noen midt i bygda og saboterte etterforskningen av hvordan pappa døde, sier Guri Abelsen, datter av skipper Ola Abelsen.

- Jeg er skjelven, vår mistanke om en gedigen dekkoperasjon er styrket. Dette er en skandale, sier hun.

Dagbladet vet at opplysningene om fregatten vil bli bekreftet av Bjerkmos tidligere kollega Olav Arne Wilsgård, som skal forklare seg seinere denne uka. Han var lensmannsbetjent i 1978 og er nå lensmann i Berg og Torsken.

Ole Kristian Thommesen, leder ved Forsvarets sjøoperasjonssenter i Nord-Norge i 1978, fastholder at det ikke var militære fartøyer i området da «Utvik Senior» forliste.

- Dette kan jeg med sikkerhet avkrefte. Hvordan skulle en fregatt renne en fiskebåt i senk uten å merke det? Jeg følte meg den gang sikker på at det var naturlige årsaker til forliset. Det tror jeg fortsatt.