TILFREDS: Statsadvokat Jakob Buch-Jepsen holdt en pressebrief etter domsavsigelsen for Peter Madsen, som ble dømt til livstid i tingretten. Video: Ritzau via NTB/Scanpix Vis mer Vis mer

Ubåtsaken:

La Madsen-felle: - Da tenkte jeg: «Nå har jeg ham»

Statsadvokat Jakob Buch-Jepsen forteller om arbeidet med å få Peter Madsen dømt for det brutale drapet på Kim Wall.

Høsten 2017 sto statsadvokat Jakob Buch-Jepsen overfor en komplisert oppgave: Overkroppen til Kim Wall ble funnet i vannet ved øya Amager av en tilfeldig forbipasserende, men oppfinneren Peter Madsen nektet for å ha drept henne.

Madsen hadde forklarte at han hadde sluppet Wall av i København etter en tur med ubåten «UC3 Nautilus». Og til tross for at det fantes verken vitner eller sikker dødsårsak, hadde Buch-Jepsen i oppgave å få Madsen dømt for drap.

DANMARK: Peter Madsen er dømt til livstid i fengsel for drapet på den svenske journalisten Kim Wall. Det stopper ikke «Sofie» fra å besøke ham. Her forteller hun hvorfor: Video: Berlingske Tidene Les mer her: goo.gl/fiPa1W Vis mer

Overrasket

I et ferskt intervju med svenske Aftonbladet forteller statsadvokaten om arbeidet som endte med at Madsen ble dømt til livsvarig fengsel for mishandling og drap.

Buch-Jepsens første møte med Madsen overrasket ham. Det var i et fengslingsmøte 5. september i fjor - Walls overkropp var blitt funnet, men Madsen virket uberørt og insisterte på at møtet skulle holdes for åpne dører.

I en telefonsamtale med etterforskningsleder Jens Møller-Jensen ble det lagt en plan for hvordan de skulle avsløre oppfinneren. De oppfattet det som at Madsen hadde mye selvtillit og var glad i å prate, og bestemte seg derfor for å fiske ut så mange detaljer som mulig.

Under fengslingsmøtet endret Madsen forklaring etter å ha blitt konfrontert med overvåkingsbilder som viser at han ikke kan ha satt av Wall, slik han tidligere hadde forklart.

Dermed kom Madsens nye forklaringen: Wall døde ved en ulykke da hun fikk ubåtens takluke i hodet, og deretter begravde han henne til sjøs.

La felle

Da rettsforhandlingene ble satt i gang, ville Buch-Jepsen få Madsen til å prate enda mer.

- Jo mer detaljert han ble, jo mer sikker ble jeg på at det han sa ikke stemte, sier Buch-Jepsen til den svenske avisa.

Og riktignok gikk Madsen i fella. Fem timer inn i rettsforhandlingene fortalte han at Kim Wall døde mellom 23.00 og 23.24 den 10. august, og at han skal ha partert henne omtrent sju timer seinere.

Dette strider med obduksjonsrapporten, som konkluderer med at Wall ble partert omtrent da døden inntraff, eller kort tid etter.

- Da tenkte jeg: «Nå har jeg ham», sier Buch-Jepsen.

Søket etter liket

I boka til den nevnte etterforskningslederen, Jens Møller-Jensen, kommer det fram at liket av Kim Wall ble funnet mot alle odds. I tillegg til København-politiet, var både dykkere fra det danske forsvaret, svenske likhunder og havmiljøskipet «Aurora» med kapteinen Torben Vang involvert i søket.

Da de etter hvert skjønte at liket sannsynligvis befant seg dypere enn de hadde anslått, allierte de seg med Vang. Med sine beregninger av havstrømmer og de elektroniske sporene av hvor ubåten hadde beveget seg, kunne han sette dem på sporet av liket, skriver Ekstra Bladet.

Før denne åpenbaringen, virket søket så håpløst at de vurderte å hente inn sjøløver fra Bahrain, som er spesialtrente til å lukte blod i vann.

- Det virket som en seriøs mulighet å få dem transportert hit for en midlertidig periode. Men da vi hørte om det, hadde vi kommet så langt at vi trodde vi skulle klare å finne en løsning selv, sier Møller i intervjuet.

I etterkant av bokutgivelsen har Møller havnet i klammeri med Danmarks svar på Spesialenheten, Den Uafhængige Politiklagemyndighed.

Mulig brudd

I starten av november valgte dansk politi å anmelde ham for mulig brudd på taushetsplikten, og saken skal nå etterforskes av den danske Spesialenheten, Den Uafhængige Politiklagemyndighed (DUP).

I tillegg informerte de om at mens saken etterforskes, vil Møller bli flyttet til avdelingen for vinningskriminalitet. Grunnen til det er at de ikke vil risikere at Møller sitter med et fagområde som kan bli en del av undersøkelsen.

- Det er helt naturlig at København-politiet har bedt DUP om å undersøke saken på bakgrunn av omtalen den har fått i visse medier. Det er også naturlig at jeg ikke kan fylle stillingen (som leder av drapsavsnittet i København-politiet red.anm.) så lenge etterforskningen pågår, sier Møller til Ekstra Bladet og fortsetter:

- Jeg mener at jeg ikke har brutt taushetsplikten, eller på annet vis gjort noe ulovlig.