Spøkefull Siv Jensen på Frps sentralstyremøte:

- La meg få skryte litt av Anders, selv om mange mener at han klarer det fint selv

Gamle argumenter vil ikke bite på Frp-lenger, mener Siv Jensen som i dag åpnet sentralstyremøtet der strategien for Stortingsvalget 2017 er hovedsaken. 

SKRYT OG SLEIVSPARK:  Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (FrP) fikk både skryt og et lite  sleivspark fra partileder Siv Jensen (FrP) da hun åpnet sentralstyremøtet i dag. Her fra en pressekonferanse på politihuset tidligere.  Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
SKRYT OG SLEIVSPARK:  Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (FrP) fikk både skryt og et lite  sleivspark fra partileder Siv Jensen (FrP) da hun åpnet sentralstyremøtet i dag. Her fra en pressekonferanse på politihuset tidligere.  Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Frps sentralstyre er i helgen samlet i Oslo med valgkampstrategien for stortingsvalget neste høst som hovedsak på agendaen.

Frp har den siste tida slitt med fallende meningsmålinger; i sin tale var Siv Jensen klar på hva som er strategien for å løfte partiet igjen.

- Jeg garanterer at det kommer til å bli et langt tøffere Fremskittsparti i valgkampen som kommer, lovet Jensen.

- Vi skal være stolte av at vi sitter i regjering, vi har ingenting å skamme oss for der, men samtidig skal vi ha en tydelig partiprofil. Vi skal rendyrke våre saker, de sakene vi er opptatt av og som vi skal forhandle om når vi har vunnet valget i 2017, sier hun selvsikkert til Dagbladet etter talen.

- Mange kompromisser

-Har dere ikke vært tøffe nok fram til nå?

- Jo, vi har vært både tydelige og tøffe. Men når vi nærmer oss en valgkamp handler det også om å rendyrke egen partiprofil. Nå sitter vi i et regjeringskollegium og må inngå mange kompromisser, men i en valgkamp handler det først og fremst om å være tydelige på hva som er våre løsninger, sier Jensen.

Hun mener regjeringserfaringen gjør at deres politiske motstandere også må bruke helt andre argumenter enn tidligere.

- Før valget i 2013 manglet det ikke på dommedagsprofetier om alt som ville gå galt hvis Frp fikk en hånd på rattet. Vi har motbevist all skremselspropagandaen. Vår politikk virker, sier Jensen og trekker fram fengsler for norske straffedømte i utlandet som et eksempel.

- Soningskøen borte

- La meg få skryte litt av Anders, selv om det selvfølgelig et mange som mener at det klarer han fint selv, sa hun spøkefullt om sin regjeringskollega, justis- og beredskapsminister Anders Anundsen.

Ifølge Jensen er soningskøen i praksis borte etter åpningen av et norsk fengsel i Nederland.

- Jeg husker veldig godt 16. oktober 2013. Det var den dagen vi gikk ut på slottsplassen og hadde gjort noe historisk, Frp var i regjering for første gang. Vi var stolte, men det var ikke alt som var rosenrødt. Den dager sto det 1200 personer i soningskø i norske fengsel.I går viste ferske tall fra Kriminalomsorgsdirektoratet at det er 328 personer som venter på soning. Køen er i praksis blitt borte under Frp i regjering, sier hun, og begrunner dette med fengselet i Nederland, der Norge leier plasser.

- Modellen ble latterliggjort da vi la den opp den gangen vi var i opposisjon. Nå ser vi et soleklart bevis på at politikken virker i praksis. Vi bør åpne dørene opp for flere slike fengsler i utlandet, samtidig som vi bygger opp fengsler her i Norge.

- Tøffe forhandlinger

Før Frp kan starte valgkampen for alvor, må Siv Jensen imidlertid få budsjettet sitt gjennom i Stortinget.

Det ligger an til å bli de tøffeste forhandlingene noen sinne.

- Regjeringen har lagt fram et godt budsjett, så skal Stortinget gå i gang med sine forhandlinger. De blir helt sikkert tøffe, jeg har stor forståelse for at KrF og Venstre vil sette sitt preg på budsjettet, det er forutsetningen for å samarbeide. Det kommer helt sikkert til å lykkes også denne høsten, sier hun.

Om kort tid skal også KrFs sentralstyre klargjøre om partiet vil gå til valg på fortsatt å være et støtteparti for en Høyre/Frp-regjering, eller om de vil vende seg mot Ap.

- Dette er en vurdering KrF må gjøre på egenhånd uten innblanding fra Frp. Det blir spennende å se hva de kommer fram til, sier Jensen.

Ingenting tyder imidlertid på at Frp vil støtte en borgerlig regjering de ikke er en del av.

- Våre organer og landsmøtet skal drøfte hva slags valgkampstrategi vi skal ha framover, men jeg har ikke hørt noen ta til orde for at vi skal endre holdning her. Vi har lenge ment at Frp ikke støtter en regjering som Frp ikke er en del av, sier hun.