- La meg mekle mellom gjengene

Konflikten mellom to ungdomsgjenger i Oslo endte med skyting i går. - La meg redde livene deres, sier skuespiller og tidligere gjengmedlem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En ung gutt ble i går skutt i magen i et oppgjør mellom to ungdomsgjenger på Furuset i Oslo.

Omtrent 20 gutter i alderen 18 til 21 år med tilknytning til gjengen Grønlandsgutta  (ikke direkte relatert til mer kjente B-gjengen og Young Guns) skal ha kommet i bil til Furuset senter. Med seg hadde de flere balltre og håndvåpen.

Ifølge flere kilder i og rundt gjengmiljøet i Oslo ble den skadde gutten skutt ved et uhell da en av hans egne kamerater i Grønlandsgutta skulle avfyre et skudd for å skremme ungdommene som oppholdt seg utenfor senteret på Furuset.

Politiet mener rundt fem unge menn utgjør kjernen i Grønlandsgutta, mens ytterligere femten navngitte personer knyttes til gjengen. Noen av dem har tidligere blitt pågrepet med skytevåpen.

Ber om å få mekle

Elyas Mohammed, nå kjent antivoldforkjemper og skuespiller, blant annet fra Izzat og Fox Grønland, var en del av Young Guns-miljøet i to år av oppveksten. Han har i flere år jobbet med forebygging i Oslo, og han kjenner det unge gjengmiljøet godt.

Nå ber han gjengene og familiene om lov til å mekle mellom dem. Det skal ha vært en konflikt mellom ungdommene fra Grønland og grupperinger på Furuset og Holmlia i to-tre år.

- Jeg tok kontakt med enkelte i kretsen til disse guttene for omtrent et år siden etter en annen hendelse, sier Elyas Mohammed til Dagbladet.no.

- La meg mekle mellom gjengene

- Nå ber jeg dem om å få lov til å prøve å mekle. Nå er konflikten på et slikt nivå at det bare er flaks at ingen er livstruende skadet, sier han.

Konflikt i flere år

- Det har vært en konflikt mellom disse gjengene som har pågått i flere år og som bare blir verre og verre. Disse gutta er i en situasjon som ikke er så lett å komme seg ut av. Men jeg har lyst til å hjelp dem med det. Jeg lover å være nøytral, lytte til begge siders behov og stille opp for dem, sier Mohammed.

Han mener guttene kan være farlige for hverandre, og utenforstående tredjeparter.

- De yngste kjenner jeg ikke personlig, men jeg kjenner de voksne rundt dem. Jeg kan bruke alle de kontaktene jeg har for å finne en løsning, jeg kan involvere konfliktrådet, politiet, hva som helst, bare de gir meg et tegn om at de vil mekle.

- Jeg har det vondt av dette selv. Dette er ungdommer som kan være ressurser for samfunnet og som kunne gjort mye fornuftig. Hvis de klarer å bli venner eller leve atskilt uten å skade seg selv eller andre, og leve rolige, behagelig liv der de slipper å være redde for å bli slått ned skadet, vil det være en stor gevinst, sier Mohammed.

Elyas Mohammed oppfordrer de pårørende, familien og andre i miljøet til å kontakte ham direkte på elyas@x-rayukh.no. Dagbladet.no kan også være behjelpelige med å sette personer i direkte kontakt med ham, og det er fullt mulig å være anonym overfor avisa.

VIL MEKLE: Elyas Mohammed kjenner godt til miljøene som var involvert i gårsdagens masseslagsmål, og frykter at det kan skje langt verre ting om konflikten ikke dempes. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.no
VIL MEKLE: Elyas Mohammed kjenner godt til miljøene som var involvert i gårsdagens masseslagsmål, og frykter at det kan skje langt verre ting om konflikten ikke dempes. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.no Vis mer
EN PERSON SKUTT: Vedkommende ble kjørt til Ullevaal universitetssykehus.
<B>18-ÅRINGER:</B> Dette er etter det Dagbladet erfarer de fem knapt myndige mennene som ifølge politiet er mest sentrale i Grønlandsgutta.