Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- La miljø-Brende ta fisken

TROMSØ (Dagbladet): - Fiskeriminister Svein Ludvigsen og resten av fiskerieliten er uten tillit i det norske samfunn. De styrer mot katastrofe, mener Gunnar Album i Naturvernforbundet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Miljøvernere er på kollisjonskurs med fiskerinæringa.

- Dersom ikke fiskeriforvaltingen blir mer åpen og tillitvekkende, vil den bli satt under administrasjon av Miljøverndepartementet og Børge Brende, mener Album.

Norges Fiskarlagsformann Reidar Nilsen, en av de mest innflytelsesrike personene i Fiskeri-Norge, er lei av at miljøvernere og «selvoppnevnte eksperter» blander seg inn.

Fiskerne mener det bare er forskere og miljøvernere som ikke ser torsk i Barentshavet.

Selvoppnevnt?


Istedenfor å følge rådene fra havforskere, anbefaler Nilsen «nasjonal dugnad» for å redde næringa om havet fiskes tomt.

- Den logikken er galskap. Hvorfor skal det norske samfunnet betale for folk i ei næring som ikke hører på andre enn seg selv og gir blaffen i alle advarsler? spør Gunnar Album, som reagerer på å bli kalt «selvoppnevnt ekspert».

- Jeg representerer en organisasjon som har fire ganger så mange medlemmer som Fiskarlaget, og som har jobbet med fiskeripolitikk i 15 år.

- Verken Reidar Nilsen eller jeg vet med 100 prosent sikkerhet hvor mye fisk det er i havet. Men konsekvensen av å fiske for mye er en helt annen enn av å fiske for lite. I Canada fulgte man Nilsens og fiskeriminister Ludvigsens oppskrift. Der forsvant torsken, og de har ikke sett den på ti år, sier Album.

Når ikke målene

Han mener dagens fiskeripolitikk er i strid med målene Stortinget har fastsatt: at fisken skal forvaltes bærekraftig og at fiskeriene skal ivareta bosetting langs kysten.

- Hvordan kan Ludvigsen og Nilsen se folk på kysten i øynene hvis torsken forsvinner?

Børge Brende, bebuder full gjennomgang av det norske havmiljøet, også overfisket:

- Hvis ikke Fiskeridepartementet og næringa sjøl er i stand til å utforme en ressurspolitikk resten av samfunnet har grunn til å stole på, er det nødvendig at andre departementer kommer på banen. Svein Ludvigsen og fiskarlagsledelsens avvisning av Storting, lokale politikere, forskning, og miljøorganisasjoner vil gjøre dette nødvendig, mener Album.

FISKER ETTER NY SJEF: Naturvernforbundets Gunnar Album mener at miljøvernminister Børge Brende bør ha kontrollen over norske fiskeriressurser. - Mens alle kan se at torsken forsvinner, sitter norsk fiskeriforvaltnings eminenser og påstår at alt er i orden, sier Album.Foto: KAJA BAARDSEN
Hele Norges coronakart