- La muslimene spise frossenmat

Frps Per-Willy Amundsen håper Tromsø fengsel blåser i de innsatte muslimenes krav om bedre mat.

PROVOSERT:
Frps Per-Willy Amundsen er provosert over at muslimer klager over maten i Tromsø fengsel. Bildet er fra en tidligere anledning.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
PROVOSERT: Frps Per-Willy Amundsen er provosert over at muslimer klager over maten i Tromsø fengsel. Bildet er fra en tidligere anledning. Foto: Håkon Mosvold Larsen / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Nordlys): - Jeg blir oppriktig provosert. For det første over at fanger i Tromsø fengsler klager over feriekolonitilstandene i norske fengsler, som har de beste velferdstilbudene sammenlignet med alle andre frie land i verden. Dernest lar jeg meg provosere like mye av at han trekker muslim-kortet, sier Per-Willy Amundsen til Nordlys.

Erstatningsmat for svin Han reagerer kraftig på Besim Kosumis krav om at muslimene i Tromsø fengsel må få bedre og mer næringsrik mat. Kosumi ble i 2004 tatt, og senere dømt til 16 års fengsel, for å ha ført inn 61 kilo heroin til Oslo.

Som troende muslim har Kosumi ikke lov til å spise svin. Nå har han sittet to år i Tromsø fengsel, og mener erstatningsmaten de får for svinemiddager - som frosne karbonader og grønnsakssuppe - er for dårlig.

- Det at man er muslim og svinefri blir stort sett aldri tatt hensyn til. Vi som ikke kan delta i fellesmåltidene har gått betraktelig ned i vekt fordi vi ikke får middager med riktig og bra næringssammensetning, sier han i dagens Nordlys.

Per-Willy Amundsen, som er stortingspolitiker og energipolitisk talsmann i Frp, mener frossenmat er til pass for personer som har begått kriminelle handlinger i Norge.

- Det er komplett uforståelig at man med albansk bakgrunn kan klage over maten i et norsk fengsel. Det han klager på - en slags potetsuppe og frossenmat - er et tilbud fullt på høyde med det vi tilbyr våre egne eldre. Det er et helt greit tilbud når man først nekter å spise svin, sier Amundsen.

- Frossenmat er bra nok - Fengselsleder Odd Petter Woll i Tromsø fengsel sier at innsatte som en religiøs overbevisning ikke vil spise svin skal få et fullverdig, alternativt tilbud. Er du uenig?

- Jeg ser overhodet ikke grunn til at man skal gjennomføre spesielle tiltak for å etterkomme personers religiøse overbevisning. Det er greit at man får et alternativ som frossenmat, eller å kjøpe annen mat for dagpengene man faktisk får.

MISFORNØYD: Besim Kosumi mener det er greit at han må ta sin straff for å ha medvirket i Norges største narkosak. Men han aksepterer ikke å spise frossenmat og fiskeboller fordi det finnes få alternativer til svinekjøtt. Foto: Vidar Dons Lindrupsen/Nordlys
MISFORNØYD: Besim Kosumi mener det er greit at han må ta sin straff for å ha medvirket i Norges største narkosak. Men han aksepterer ikke å spise frossenmat og fiskeboller fordi det finnes få alternativer til svinekjøtt. Foto: Vidar Dons Lindrupsen/Nordlys Vis mer

- Du synes ikke at man skal ta særlige hensyn til det som er et forbud i en verdensomspennende religion?

- Jeg synes i hvert fall ikke det er nødvendig at norske fengsler skal bruke store ressurser på å legge til rette til rette for hans religiøse tro. Det er mange som har spesielle preferanser for hva de spiser.

Mer synd på ofrene Heroininnføringen Kosumi var hovedmannen bak, er det største beslaget gjort i Norge noensinne.

En brukerdose heroin tilsvarer i høyden 0,2 gram. Det vil si at heroininnføringen Kosumi sto bak tilsvarer 305.000 brukerdoser.

- Han burde kanskje tenkt på dette før han gikk alvorlige kriminelle handlinger, som i dette tilfellet. Da har jeg langt større sympati for de som har blitt offer for hans handlinger.

Ap: - Typisk Frp Stortingsrepresentant Tove Karoline Knutsen (Ap) er som ventelig sterkt uenig med Per-Willy Amundsen.

- Innsatte i fengsel skal behandles likt, uavhengig av om de er etnisk norsk kristen eller muslim. Det vil si at kvaliteten på maten som serveres i fengsel, skal være av samme kvalitet uansett religiøs tro og kultur, sier Knutsen til Nordlys.

Hun er imidlertid ikke overrasket over Frp-politikerens utspill.

MENYEN: Slik ser menyen ut i Tromsø fengsel denne uken. Fire av syv middagsretter inneholder svin. Foto: Vidar Dons Lindrupsen/Nordlys
MENYEN: Slik ser menyen ut i Tromsø fengsel denne uken. Fire av syv middagsretter inneholder svin. Foto: Vidar Dons Lindrupsen/Nordlys Vis mer

- Frp er jo notorisk inkonsekvente. De snakke mye om likebehandling, men i tilfeller da det er negativ særbehandling av en gruppe med annen religion og kultur, da er det plutselig greit. Det er typisk dem, sier Knutsen.

Både Besim Kosumi og hans advokat Hilde Marie Ims har opplyst til Nordlys at Kosumi flere ganger har søkt om soningsoverføring til Kosovo. Dette har imidlertid strandet fordi Norge ikke har en slik avtale med Kosovo på plass.

«VARM OPP SJØL»: Klar beskjed til Besim Kosumi. Tirsdag fikk muslimene utdelt denne frossenpakken mens de andre fikk gryterett. Foto: Vidar Dons Lindrupsen/Nordlys
«VARM OPP SJØL»: Klar beskjed til Besim Kosumi. Tirsdag fikk muslimene utdelt denne frossenpakken mens de andre fikk gryterett. Foto: Vidar Dons Lindrupsen/Nordlys Vis mer