<strong>HØSTER KRITIKK:</strong> Frp-politiker og stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde har satt mange følelser i sving etter at han i et intervju med Aftenposten blant annet mente at «snikislamisering» er et godt og aktuelt ord. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
HØSTER KRITIKK: Frp-politiker og stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde har satt mange følelser i sving etter at han i et intervju med Aftenposten blant annet mente at «snikislamisering» er et godt og aktuelt ord. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

- La nå Tybring-Gjedde steke i eget fett

Forsker Thomas Hylland Eriksen mener Frp-eren ikke forstår hva han selv sier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Samme dag som Frps Ketil Solvik-Olsen og Frp holdt pressekonferanse for den internasjonale pressen for å vise at de ikke er et høyrepopulistisk parti, og der Solvik-Olsen sa at ordet «snikislamisering» ikke var et så godt ord, snakket deres partikollega Christian Tybring-Gjedde med Aftenposten

Tybring-Gjedde mente at «snikislamisering» er et godt ord og aktuelt ord, og trakk fram det han mener er ferske eksempler på snikislamisering i Norge. Han sa også at dagens innvandringspolitikk ødelegger norsk kultur, og at han ikke har samvittighet til å se på at denne utviklingen fortsetter.

- Forstår ikke seg sjøl Professor ved Universitetet i Oslo, Thomas Hylland Eriksen, debatterer stadig om nasjonalisme og multikulturalisme. Han er rimelig klar i et intervju med Forskerforum:

- Vel, Tybring-Gjeddes reaksjon bekrefter noe mange lenge har hatt en mistanke om, nemlig at han ikke forstår det han selv sier. La nå mannen steke i eget fett, så får partiet gjøre hva de vil med ham. Når det gjelder Tybring-Gjeddes «krav», viser de at han ikke vet hva et universitet er, og heller ikke er helt sikker på hva dette dyret de kaller ytringsfrihet er for noe rart. Det er kanskje ikke nødvendig å bruke mer tid på dette, sier Hylland Eriksen til Forskerforum.

- Slaskete språkforhold Professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, Bernt Hagtvedt er heller ikke imponert av Frp-politikeren.

- Christian Tybring-Gjedde har et så slaskete forhold til det norske språk at han må regne med at det norske folk tolker ham i den retningen. Jeg støtter Frank Aarebrot fullt ut, sier Hagtvedt til Forskerforum.

Forskerreaksjonene kommer etter at stortingspolitiker Tybring-Gjedde krevde at Universitetet i Bergen burde gi sin professor Frank Aarebrot en advarsel etter at han sa at Tybring-Gjeddes uttalelser var xenofobe (xenofobi betyr å lide av fremmedfrykt, red.anm).

- Trist ordbruk
Høyre-leder Erna Solberg sitter nå i sonderingsforhandlinger med Frp, Venstre og Kristelig Folkeparti i Nydalen. Verken hun eller de andre partilederne har hittil ønsket å kommentere Tybring-Gjeddes uttalelser, men reaksjonene har ikke latt vente på seg hos Frps sonderingspartnere, Venstre og Kristelig Folkeparti.

- Jeg er uenig i det han sier. Det er trist at Tybring-Gjedde fortsatt bruker slike ord og klistrer Frp fast på en slik retorikk etter at nestleder Ketil Solvik-Olsen har forsøkt å rydde opp i dette, sier KrFs stortingsrepresentant og innvandringspolitiske talsmann Geir Bekkevold til Aftenposten.

Bekkevold mener det kan bli vanskelig å samles om en felles blå-grønn-gul regjeringspolitikk som både han og Tybring-Gjedde kan stille seg bak.

Også Venstres Abid Raja sliter med uttalelsene til Tybring-Gjedde.

- Alle ordene er gjennomtenkt. Problemet til Frp er at de har stor variasjon av politikere: De har Solvik-Olsen på en side og Tybring-Gjedde på en annen, sier Raja.

Også tidligere Venstre-nestleder Olav Thomessen har lagt merke til Frp-erens uttalelser:

- Har vært lenge nok i politikken til å se at Hagen og Tybring-Gjedde pønsker på noe..., skriver han på Twitter i dag.

Dagbladet har forsøkt å få kommentarer fra Hylland Eriksen og Tybring-Gjedde, men har foreløpig ikke lyktes.

<strong>IKKE IMPONERT:</strong>  Thomas Hylland-Eriksen mener Christian Tybring-Gjedde ikke helt forstår hva han sjøl sier. Foto: Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
IKKE IMPONERT: Thomas Hylland-Eriksen mener Christian Tybring-Gjedde ikke helt forstår hva han sjøl sier. Foto: Foto: John T. Pedersen/Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer