La ned forhandler – kansellerte garantien

Da Sandven Oslo forsvant, forsvant også garantien på bilene. - Jeg finner meg ikke i å bli behandlet slik, sier en Porsche-kunde fra Arendal.

PROBLEMKJØP: Det var en slik Porsche Macan Diesel Erling Sjursen kjøpte av Sandven Oslo for 1,2 millioner kroner i 2014. Foto: Håkon Sæbø/Finansavisen
PROBLEMKJØP: Det var en slik Porsche Macan Diesel Erling Sjursen kjøpte av Sandven Oslo for 1,2 millioner kroner i 2014. Foto: Håkon Sæbø/FinansavisenVis mer

(Finansavisen.no): I juli 2014 kjøpte arendals­mannen Erling Sjursen (62) en Porsche Macan hos Sandven Oslo, som holdt til på Skjetten. Bilen var praktisk talt ny, den hadde kun rullet 160 kilometer, men var offisielt «bruktimportert» for å spare avgift. Prisen var 1,2 millioner kroner.

- Rett etter at bilen var to år, gikk kompressoren til luftfjæringen i stykker. Det skulle være en garantisak, men ettersom Sandven da hadde lagt ned avdelingen på Skjetten, fikk jeg beskjed om at jeg måtte betale for reparasjonen selv, sier Sjursen til Finansavisen.

Den kom på rundt 28.000 kroner – med rabatt ettersom Sjursen var medlem av Porsche-klubben.

Siden har han forsøkt å kreve inn pengene, uten å lykkes.

- Nå har det gått frem og tilbake, frem og tilbake. Jeg tok meg fri fra jobben for å møte i forliksrådet i Lillestrøm, men ingen fra Sandven gadd å komme engang, sier Sjursen til avisen.

- Jeg finner meg ikke i å bli behandlet slik.

Store planer

Det var i 2012 at den velkjente bergensforhandleren Sandven etablerte seg på Østlandet. Sandven Gruppen var hovedeier i Sandven Oslo, med 51 prosent. De øvrige investorene var Frode Årsby og Ole Grønvold.

Til Finansavisen uttalte Sandven et salgsmål på 600 biler i året for Oslo-avdelingen.

Men slik ble det ikke. Blant annet bidro en ugunstig euro­kurs til at forhandleren på Skjetten ble nedlagt i 2016. Sandven Oslo byttet selskapsnavn til Hvamsvingen 1 AS, men ble ikke slått konkurs. Selskapet eksisterer fortsatt, og eies av Sandven Gruppen. Trond Sandven er registrert som daglig leder.

Et helt eget selskap

På hjemmesiden til Sandven AS i Bergen står det at selskapet «er en av Norges største importører av nyere bruktbiler med alle garantier og verkstedsgodkjenninger. Husk: Vi holder det vi lover».

- Kan dere fraskrive dere garantiansvaret når dere legger ned en avdeling?

- Dette er jo et eget selskap. Det er vidt forskjellig fra Sandven, sier Trond Sandven til Finansavisen.

- Selskapet het Sandven Oslo, og Sandven Gruppen eide 51 prosent. Da kan man tro at dette er et Sandven-selskap?

- Det er et helt eget selskap, driftet under andre eiere og en helt annen konstellasjon enn i Bergen, sier Sandven.

Dømt i forliksrådet

I kjøpekontrakten fra 2014 står det at Sjursen har krav på fem års garanti fra Sandven Oslo. Forliksrådet konkluderte med at garantien gjelder, og ga Sjursen medhold i kravet.

- Sandven Oslo ble kjent skyldig, men nå heter det Hvamsvingen 1 AS. Sandven mener han ikke har noe med det firmaet å gjøre. De sier det ikke er penger igjen, sier Sjursen.

Dette bekrefter Sandven til Finansavisen.

- Det er helt korrekt. Sjursen fikk beskjed om at selskapet har lagt ned driften, og at det ikke er midler til å betale.

- Det skulle jo være fem års garanti på bilen, forstår du at han er forbannet?

- Forbannet, det forstår jeg ikke. Han er blitt informert om dette. Sandven kan ikke påta seg ansvaret for de andre eierne. Nå høres det ut som du ringer fra «TV 2 hjelper deg», ikke fra en finansavis, sier Trond Sandven.

Les også:
Porsche Panamera GTS - Lekebil i sandkasse
Her er prisen på den nye elbilen til Mercedes