La ned grunnstein til Frihetstårnet

Byggingen av verdens høyeste bygning er i gang på World Trade Center-tomta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den offisielle byggestarten på World Trade Center-tomta i New York var lagt til amerikanernes nasjonaldag. Til lyden av sekkepiper ble ei 20 tonn tung granittblokk lagt ned som grunnstein til det planlagte Frihetstårnet.

- I dag legger vi ned grunnsteinen til et nytt symbol på denne byen og dette landet, og på vår vilje til å seire i møte med terror. I dag bygger vi Frihetstårnet, sa New Yorks guvernør George Pataki til de 500 inviterte gjestene.

Gigantanlegg

Frihetstårnet vil bli den høyeste av fem planlagte bygninger på tomta. Byggets innvendige areal blir omtrent 240 millioner kvadratmeter, og vil koste minst 1,5 milliarder dollar - over ti milliarder kroner. Prosjektet er tegnet av arkitektene David Childs og Daniel Libeskind, som ble to av New Yorks mest omtalte mennesker etter at de vant konkurransen om å tegne det nye World Trade Center.

- Jeg forholder meg til mine oppdragsgivere som ønsket et anlegg med både minnesteder og levende forretningsliv, butikker og kultur. Men jeg synes gjenreisningen av World Trade Center bør handle om å ikke la seg knekke. Erkjenne katastrofen, men også få New York til å skinne igjen som verdens kreative og finansielle hovedstad, har Libeskind tidligere uttalt til Dagbladet.

Flere av de opprinnelige idèene er imidlertid tonet ned underveis, og ingen vet riktig hvordan bygningskomplekset blir seende ut til slutt.

Sterke følelser

Til sammen ble nesten 2800 mennesker drept da al Qaida-terrorister styrtet to kaprede passasjerfly inn i New Yorks tvillingtårn 11. september 2001. Over hundre pårørende hadde funnet veien til terrortomta i dag. Mange ser fram til at det gapende tomrommet etter World Trade Center fylles igjen.

- Dette er ett skritt nærmere at hullet ikke lenger er der. Det er ett skritt nærmere helbredelse, sier enkemannen Charles Wolf til CNN.

Wolfs kone Katherine (40) fikk jobb hos et selskap i 97. etasje av det nordlige tvillingtårnet bare tre uker før terrorangrepet. Hun kom aldri ut av World Trade Center i live.

- De tok min kone, men de skal ikke få ta resten av mitt liv, sier Wolf.

Noen familier har imidlertid kritisert utbyggerne for å ikke ta hensyn til deler av tomta som de oppfatter som historiske minnesmerker.

Rekordhøy

Frihetstårnet skal etter planen stå ferdig i 2009. Med sine 541 meter blir dette verdens høyeste bygning. Til og med høyden er symbolsk: Det 1776 fot høye tårnet skal symbolisere året da Amerikas forente stater fikk sin uavhengighet fra britene.

Ei diger fjernsynsantenne på toppen vil bringe totalhøyden over 600 meter. Til sammenligning er hotellet SAS Radisson Oslo Plaza 37 etasjer og 117 meter høyt.

Tvillingtårnene på World Trade Center var i sin tid 415 meter høye. Dette var verdens høyeste tårn inntil 441 meter høye Sears Tower i Chicago sto ferdig i 1974.

FRIHETSTÅRNET: Slik skal det etter planen se ut når det er ferdig om fem år.
LA NED GRUNNSTEIN: Under dagens seremoni ble den offiselle byggestarten markert.
MINNESMERKE: Grunnsteinen har en inskripsjon til minne om de nærmere 2800 som døde i terrorangrepet.
TERROR: World Trade Center idet et av de kaprede flyene styrter inn i det travle kontorkomplekset.