Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

La ned kjøkkenet på sykehjemmet - nå blir maten fraktet 500 kilometer

De pårørende raser. Ordføreren forsvarer beslutningen og mener de vil spare millioner.

FORTVILER: - Hvis maten er så dårlig som nå, tenk hvordan det blir for Palmar på julaften, sier kona Kari Huse. Hun mener det er feil sted å spare penger på. Nå håper hun kommunen vil lytte. Foto: Kristin Svorte.
FORTVILER: - Hvis maten er så dårlig som nå, tenk hvordan det blir for Palmar på julaften, sier kona Kari Huse. Hun mener det er feil sted å spare penger på. Nå håper hun kommunen vil lytte. Foto: Kristin Svorte. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SØRUM (Dagbladet): Sørum kommune har nylig lagt ned kjøkkenet på Sørum sykehjem. Nå skal de ikke lenger lage varm mat til egne beboere og andre eldre i kommunen, men få langreist mat fra Bergen. Den er vakuumpakket og kald, og må varmes opp av de ansatte.

Sykehjemmene har fått mat fra Bergen i to uker, men kritikken har ikke latt vente på seg. Blant dem som ikke er fornøyd med ordningen er Anne-Merete Huse og Kari Huse. De er nærmeste pårørende til Palmar Huse (70) som er dement og bor på Sørvald bo- og behandlingssenter.

- Det er rett og slett ingen verdighet, sier Kari.

- Jeg blir kvalm

Det startet med et innlegg i lokalavisa Indre Akershus Blad. Kari Huse var frustrert og sjokkert over maten som mannen hennes og andre pasienter i Sørum kommune fikk servert. Hun fikk ikke sove og tok fram iPaden og skrev.

- Jeg blir kvalm når jeg ser hva som ligger på tallerkenen. Ikke engang en gris hadde spist det, lyder ordene Kari sendte til avisa.

På Sørvald bo- og behandlingssenter er det 15.30 klart for middagsservering. Palmar får servert middag på rommet. Tirsdag står det kjøttpudding med bacon, tomatsaus, blomkål og potet på menyen.

SMAKER: Kari Huse smaker på maten før Palmar får servert den. Dagens middag er kjøttpudding i tomatsaus. Foto: Kristin Svorte.
SMAKER: Kari Huse smaker på maten før Palmar får servert den. Dagens middag er kjøttpudding i tomatsaus. Foto: Kristin Svorte. Vis mer

Kari setter tallerkenen til Palmar på det lille trillebordet. Hun lukter på middagen for deretter å smake. Det gjør hun hver dag, etter at maten begynte å komme fra Bergen.

- Dette hadde jeg ikke spist, utbryter hun. Det smaker salt og grusomt, ikke likner det på kjøttpudding heller. Stusslig er det, sier Kari.

- Å fy, sier datteren Anne-Merete som også smaker på kjøttet.

Mye støtte

Palmar trenger hjelp til spisingen, så Kari mater han alltid når hun er der. Hun er redd for at han ikke skal få i seg nok næring. Noen ganger vil han ikke ha det han blir servert, og skyver det bare vekk, sier hun.

Krass kritikk har ikke bare kommet fra familien Huse. Kari forteller at hun får mange støttende meldinger fra andre pårørende som også uttrykker bekymring.

- Jeg får tilsendt bilder og meldinger fra andre som synes maten er forferdelig. De sier også at den noen ganger ikke blir spist, forteller Kari og viser fram en melding fra en bekjent.

For 15 år siden ble Palmar Huse syk. Etter alvorlig blodtrykksfall, slag og utallige utredninger, ble det påvist at Karis mann hadde demens. Han har vært på omsorgssenteret i to år og kan ikke være alene.

- Det er ikke sånn man ser for seg at det skal bli. Det verste er at mannen min og mange andre pasienter, ikke er i stand til å si ifra selv. Det eneste mange av dem som er her har å se fram til, er en god middag, og det får de virkelig ikke, sier Kari.

- For dyrt

I 2010 da Sørvald sykehjem ble bygd, ble det gjort uten produksjonskjøkken. Det samme gjaldt for Blaker bo- og omsorgssenter. Sørum sykehjem har derfor levert dagsfersk mat til de andre sykehjemmene i kommunen. Da Sørum sykehjem måtte pusses opp for å møte kravene fra Mattilsynet om et produksjonskjøkken, ble planene fort lagt på hylla.

Da kjøkkenet på Sørum trengte oppussing, antok kommunestyret at det ville koste sju millioner kroner. Det viste seg å koste 30 millioner.

- Vi har spinka og spart for å få økonomien på beina, forteller ordfører i Sørum kommune, Marianne Grimstad Hansen (Høyre).

KAN ENDELIG SKÅLE: Beboerne på Hovseterhjemmet kan nå gjøre som skuespillerne i Hotel Cæsar har gjort i 19 år: bestille seg en øl i hotellbaren. Den er nemlig sjekket inn på gamlehjem! Video: Nicolai Delebekk Vis mer

Anbud

Hun forteller at ingen i kommunestyret kom med forslag om å pusse opp sykehjemskjøkkenet, når prisen ble så høy. Matlagingen ble derfor lagt ut på anbud, og vinneren ble Matvarehuset AS i Bergen.

Nå skulle altså all maten til beboerne på sykehjem og omsorgsboliger i kommunen, bli kjørt 500 kilometer fra Bergen til Sørum. Den vakuumpakkede maten kommer kald to ganger i uka. De ansatte på sykehjemmene må da varme opp maten, før de serverer den til de eldre.

Matvarehuset AS, som eies av blant annet Fjordland AS, forteller til Dagbladet at maten de lager er hjemmelaget.

- Vi har gode kokker som lager ferdige måltidsløsninger for eldre. Vi har menyer som er tilpasset både for friske eldre og for pleietrengende, som trenger mer energi. Menyene er utarbeidet i samarbeid med ernæringsfysiologer, forteller Kenn-Are Østlie, daglig leder ved Matvarehuset.

Miljøhensyn

Kritikken fra lokalbefolkningen har også gått på miljøhensyn. Mange mener den lange kjøreturen og all plasten er unødvendig. Matvarehuset sier på sin side at de bruker varetransport med allerede planlagte kjøreruter, og at de bruker forskjellige pakketeknikker.

Ordføreren i Sørum kommune mener maten er god, i tillegg til å ha mer næring nå enn den dagsferske maten hadde. Hansen viser til en rapport gjort i 2014 som er en del av en strategi for det framtidige mattilbudet til Sørum kommune.

I rapporten gjennomført av RO medio, står det at det ikke er noe forskjell på kvalitet og smak, på den dagsferske maten, og den som blir kjølt ned og vakuumpakka.

- Det vil si, forutsatt at kvaliteten på råvarene er de samme, og at forskriftenes krav om behandling av maten overholdes, opplyser daglig leder, Ann-Elise Os ved RO i en e-post til Dagbladet.

Om to år er kommunen en del av Lillestrøm kommune. Derfor mener ordføreren at de ville lage en løsning nå, som de seinere mest sannsynlig vil endre på.

- Jeg kan ikke vite hvordan det blir ennå, men vi vil lage kjøkken. Vi ønsker jo å lage maten lokalt, forteller Hansen.

Underskriftskampanje

Anne-Merete Huse har startet en underskriftskampanje som har fått navnet «Nei til vakuumpakka mat til eldre og syke i Sørum kommune». Over 600 personer har allerede skrevet under på kampanjen, og saken vekker stort engasjement lokalt.

- Jeg er rørt til tårer. Jeg hadde aldri trodd at vi måtte kjempe sånn for menneskeverdet til pappa. Det er så vondt, sier Anne-Merete og roser moren sin som er der så mye.

KJEMPER: Anne-Merete Huse forteller at hun håper kampen er verdt å kjempe.- Det handler om likeverd til pappa, sier hun. Foto: Kristin Svorte.
KJEMPER: Anne-Merete Huse forteller at hun håper kampen er verdt å kjempe.- Det handler om likeverd til pappa, sier hun. Foto: Kristin Svorte. Vis mer

Sparetiltaket i kommunen har fått mange i lokalsamfunnet til å rase. Ordføreren forstår kritikken. Hun forteller at det er en omstilling for pårørende, pasienter og ansatte, fordi det er annerledes enn det de er vant med.

- Vi sparer ikke penger på maten, men på produksjonen. Nå spiser de mer enn tidligere. Istedenfor tre måltider får de nå fire. I tillegg får de nå mat til middagstid og sånn sett er det mer fleksibelt, sier ordføreren.

- Det er en innkjøringsutfordring fordi det er noe nytt. Men jeg tror det blir bra, legger hun til.

- Helt nytt

Virksomhetslederen ved Sørvald bo- og behandlingssenter er enig med ordføreren, men innrømmer at det har vært en utfordring.

- Dette er helt nytt for oss, så det er noe vi må bli flinkere til og lære mer om. Vi hadde for eksempel bestilt litt for lite en gang, men gi oss litt mer tid så skal det bli bra, forteller virksomhetsleder Toril Håkonsen.

Ifølge Håkonsen er de i gang med en kartlegging, for å se hva de kan bli bedre på og hva som fungerer bra. De to neste ukene skal ledelsen finne ut om beboerne spiser opp maten, hva de liker og hva de ikke liker.

Oppfølging

- Vi skal følge opp tett. Ernæring er viktig, spesielt for mennesker med demenssykdom som har høye tilfeller av underernæring, sier Håkonsen.

Den ferske virksomhetslederen var ikke ansatt da omsorgssenteret fikk servert fersk middag hver dag. Maten fra Bergen har hun smakt på og synes at den er god.

- Det fine er at vi kan tilpasse bestillingene til brukerne. For eksempel så kan vi bestille spesialmat. I tillegg er fleksibiliteten god, ved at de eldre kan spise måltidet seinere enn før, forteller virksomhetslederen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!