La ned våpnene ett år etter flodbølgen

Opprørsbevegelsen i Aceh stiller til valg i april.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

 Flodbølgen er direkte årsak til at opprørerne i den indonesiske Aceh-provinsen har gått med på en fredsavtale som skal få slutt på Asias lengste separatistkonflikt. I dag la opprørerne ned sine våpen og kjemper for sin sak som politisk parti isteden.

Flodbølgen tok livet av over 156.000 mennesker i Aceh-provinsen, som ligger helt nord på Sumatra.

De tilintetgjørende bølgene framskyndte fredsplanen. Den fører til at regjeringsstyrker forlater provinsen, mens Aceh får delvis selvstyre i bytte mot at opprørerne demobiliserer.

Nytt håp fra ruiner

Mandag møttes representanter fra myndighetene og folk i Aceh for å markere at det var ett år siden flodbølgen slo inn over kysten i en rekke land ved Det indiske hav.

– Flodbølgen har bydd på en gyllen mulighet til å sette en stopper for konflikten og fredsplanen er et eksempel på hvordan nytt håp kan oppstå fra ødeleggelsenes ruiner, sa Indonesias president Susilo Bambang Yudhoyono i en tale i går.

Blir politisk parti

Tirsdag kunngjorde Aceh-opprørerne – som har kjempet for et fritt Aceh i nesten 30 år – at de har lagt ned sin væpnede fløy.

TOTALT ØDELAGT To uker etter flodbølgen -strendene i Banda Aceh var et katastrofeområde. FOTO: Sveinung Uddu Ystad
TOTALT ØDELAGT To uker etter flodbølgen -strendene i Banda Aceh var et katastrofeområde. FOTO: Sveinung Uddu Ystad Vis mer

– Acehs nasjonale armé er nå en del av det sivile samfunnet, og vil jobbe for å gjøre fredsavtalen til en suksess, sa Sofyan Daud, en tidligere opprørsleder.

Gruppen, som forkortes GAM i Indonesia, skal nå bli et politisk parti som det er ventet vil få stor oppslutning i provinsvalget i april.

Begge holder ord

Fredssamtalene startet i januar, og det ble enighet i juli. Så langt har begge sider holdt seg til sine deler av avtalen. Geriljaen har gitt fra seg våpen til en EU-ledet delegasjon, mens over 24.000 regjeringssoldater har trukket seg ut av Aceh. De siste drar før året er omme.

Siden den siste separatiststriden startet i Aceh i 1976, har minst 15.000 mennesker mistet livet i kamper. (ANB-AP).

FRED Indonesias president Susilo Bambang Yudhoyono legger ned blomster til minne om flodbølgeofrene i Aceh-provinsen. Han var også i Aceh for å markere ferdsavtalen.
VENNER Indonesias president Susilo Bambang Yudhoyono hilser på den tidligere separartistlederen Sofyan Dawod i forbindelse med ett års dagen for tsunamien, som krevde 168.000 liv i den indonesiske provinsen Aceh. Våpnene er levert inn, og frigjøringsbevegelsen stiller til valg i april.