La ned våpnene og ba om unnskyldning

Nå sender regimet i Burma nye soldater som skal være villige til å slåss.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Khin Maung Win, assisterende sjefsredaktør for radiostasjonen Democratic Voice of Burma, forteller at det er rundt 15 000 demonstranter i Rangoons gater.

- Det er mindre grupper rundt om i byen, på et par tusen hver. Demonstrantene får ikke samlet seg, fordi militæret har sperret veiene, sier Win til Dagbladet.no.

Det kommer også meldinger om at soldatene skal ha lagt ned våpnene i Burmas nest største by, Mandalay.

 I går hadde de omringet munker i byen, og demonstranter hadde omringet dem igjen. Så nektet soldatene å skyte, de la ned våpnene og knelte. 

- I Mandalay er situasjonen en helt annen enn i Rangoon. I går nektet soldatene å skyte munkene, sier assisterende sjefsredaktør Khin Maung Win

- Øyenvitner forteller at de la ned våpnene knelte foran munkene. De ba om unnskyldning, sier Win.

I dag skal regimet være igang med å sende nye tropper, som er villige til å kjempe. Win forteller at noe av årsaken tl at situasjonen er en helt annen i Mandalay enn i Rangoon, hvor soldater har skutt og drept et ukjent antall demonstranter og munker, er at soldatene i Rangoon er hentet inn fra andre steder i landet.

- Soldatene i Mandalay er folk som bor i byen, og som kjenner til de munkene de er bedt om å skyte. De er budhister, og respekterer munkene, sier Win.

- SOLDATENE KNELTE:- Øyenvitner forteller at de la ned våpnene knelte foran munkene. De ba om unnskyldning, sier Kinh Maung Win, assisterende sjefsredaktør for radiostasjonen Democratic Voice of Burma. FOTO: SCANPIX
- SOLDATENE KNELTE:- Øyenvitner forteller at de la ned våpnene knelte foran munkene. De ba om unnskyldning, sier Kinh Maung Win, assisterende sjefsredaktør for radiostasjonen Democratic Voice of Burma. FOTO: SCANPIX Vis mer

Ifølge meldinger fra journalister i Democratic Voice of Burma, ble den burmesiske 33. divisjon beordret til å omringe demonstrasjonene, men nektet å følge ordre. Informasjonen er ikke bekreftet andre steder.

Moe Aye, nyhetsredaktør for radiostasjonen, sier studenter og sivile dominerer demonstrasjonene i Rangoon i dag.

- Det er for det meste sivile, og bare noen få munker. Fordi soldatene har omringet klostrene i byen er det svært få munker som kan delta, sier Aye til Dagbladet.no.

De siste to nettene har militære styrker omringet klostre i et desperat forsøk på å forhindre nye protester. Natt til torsdag ble 700 munker arrestert i Burma, 500 av disse i Rangoon. Munkene ble slått, sparket og dradd ut i ventende lastebiler. Også i natt ble et hundretalls monker arrestert i Rangoon.